Koruna v covidové houpačce

31.08.2021 | , AKCENTA CZ
Komerční sdělení


Česko se nachází ve zvláštní situaci. Lidé tráví poměrně klidné léto plné cestování a kultury, zatímco na domácí politické scéně to vře, protože za měsíc a půl proběhnou zásadní volby do sněmovny. A vedle toho všeho probíhá pocovidové zotavování ekonomiky. Stranou zájmu drtivé většiny zpráv z mainstreamových médií stojí česká měna. Přitom její síla či výkyvy by měly zajímat snad každého.

Pravda je však taková, že síla či hodnota české koruny zajímá většinu našinců maximálně v případě, kdy si chtějí něco koupit v zahraničí anebo plánují nákup zboží, které se v zahraničí vyrábí a do České republiky se dováží. Mnohem více pak zajímá firmy a exportéry, kterým výkyvy kurzu měny způsobují nemalé vrásky, tedy pokud nejsou-li zajištěny.

Podívejme se tedy na českou měnu zblízka. Při zkoumání dat za posledních pět až šest týdnů si všimneme, že kurz koruny vůči euru je poměrně volatilní (totéž mimochodem platí i vůči americkému dolaru). To v českém prostoru však není žádná novinka či zvláštnost. Když se v čase podíváme ještě nazpět, uvidíme skoky mnohem větší.

Tak například kurz české koruny, který tu máme nyní, byl v České republice naposledy zhruba na začátku března loňského roku. Tedy ještě před nástupem pandemie koronaviru. Pak následovalo prudké oslabení (což nepochybně potěšilo exportéry), přičemž pozvolné posilování koruny začalo v prvních dnech loňského listopadu.

Zajímavé je však srovnat situaci české koruny se stavem, v němž se nachází měny okolních zemí, které neplatí eurem. Česká koruna v první polovině letošního roku vůči euru posílila a aktuálně se nachází již téměř na hodnotách za začátku roku 2020, tedy těsně před pandemií Covidu19. „Zbylé měny středoevropského regionu se na před-pandemické hodnoty vracejí o poznání pomaleji a aktuálně jsou jak maďarský forint, tak i polský zlotý vůči začátku roku 2020 stále slabší zhruba o 6 % respektive 8 %,“ uvedl hlavní ekonom společnosti AKCENTA CZ Miroslav Novák.

Co za tím stojí? „Koruně k rychlejšímu posílení oproti regionálním protějškům pomohla především měnová politika ČNB, když ČNB stihla od června již dvakrát zvýšit hlavní úrokovou sazbu (2týdenní REPO). To samé se sice stalo i v Maďarsku, ale je nutné zmínit, že tam je inflace zhruba o 2 procentní body výše než v ČR. Korunu samozřejmě výrazně ovlivňuje dění na finanční trzích a situace kolem Covidu19,“ dodal Miroslav Novák.

To je současná situace, ale jak tomu bude dál? „Covid19 je nyní upozaděn a situace je diametrálně odlišná od roku 2020. Finanční trh je aktuálně nastaven tak, že Covid19 včetně mutací nepředstavuje kvůli vakcínám výraznější riziko. To je také důvod, proč se koruna již stačila vrátit na úrovně zkraje roku 2020,“ říká Novák. „Zároveň je podle mě negativní dopad Covidu přes nadcházející podzim a zimu momentálně podceňován a v případě, že v průběhu nadcházejících měsíců začnou počty nakažených stoupat, tak reálně hrozí, že se koruna dostane pod prodejní tlak a mírně oslabí (hladina 26 CZK/EUR) oproti současným hodnotám,“ dodal.

Z Novákových slov je tedy patrné, že lze nejen opět očekávat oslabení koruny, ale výkyv kurzu jako takový. A ten při finančním plánování u podniků spojených nebo obchodujícím se zahraničím není vítaný nikdy. A co s tím? „Ačkoliv je volatilita letos nižší než loni, tak i nadále platí, že se vyplatí eliminovat riziko a zajistit si kurz. A to platí jak pro exportéry, tak i pro importéry,“ uzavřel Miroslav Novák z AKCENTY. A právě tato společnost se specializuje mimo jiné i na zajištění kurzů a další devizové služby pro malé i středně velké firmy.  

„Pro  fixaci devizového kurzu pomocí termínových obchodů se rozhoduje stále více našich klientů. Je to logické, poptávka stoupá především v době větších výkyvů a nejistoty na devizovém trhu. Ten výrazně rozhoupal nástup pandemie minulý rok. V prvním pololetí letošního roku jsme tak poskytli až o 13 % větší objem zajištění oproti stejnému období loňského roku. I malé firmy zkrátka zjistily, že může být výhodnější si zajistit směnný kurz a tím si ochránit své budoucí cash flow (nebo tak něco). Když se podíváme na poslední rok tak rozdíl mezi nejsilnější a nejslabší korunou vůči euru byly 2 koruny. A to je opravdu výrazný pohyb. Zajištění proto dává smysl, navíc ho poskytujeme našim klientům zcela bez poplatku a v různých modifikacích. Rádi tak zcela nezávazně navrhneme řešení na míru každému zájemci z řad firem a podnikatelů. Stačí se nám ozvat“, radí Aleš Dubský, obchodní ředitel AKCENTY CZ pro český trh.  

Autor článku

Komerční sdělení