Investoři si přišli na 42,9 milionů

12.01.2022 | , Fingood
Komerční sdělení


Loňský rok byl v mnoha ohledech pro českou investiční crowdfundingovou scénu přelomový. Na přední pozice se v tomto oboru dostal finGOOD.cz, který dokázal během roku vyrůst o rekordních 650 %. Co stálo za jeho úspěchem?

FinGOODu se podařilo úspěšně nastartovat svoji novou éru v druhé polovině roku 2020. Na tento úspěšný restart navázal skvělým loňským rokem, kde nabral tisíce nových investorů, představil dvě vlastní aplikace a nabídl několik investičních novinek. 
Investoři si přišli na 42,9 milionů
FinGOOD do loňského roku vstupoval s investorskou základnou dosahující okolo 2000 individuálních investorů. Během roku se mu podařilo počet investorů více než zdvojnásobit a rok 2021 ukončil s počtem 4560.
 
Není se ovšem čemu divit. FinGOOD investorům po celý rok nabízel zhodnocení pohybující se od 6 – 10 %, a v průměru okolo 8,7 %. Právě i díky tomuto zhodnocení si investoři mezi sebe rozdělili výnos 42,9 milionů korun! Právě vysoký výnos v kombinaci s atraktivními investičními projekty vedl k překročení magické hranice 100 zafinancovaných investičních příležitostí.
 
Investoři tak ve spolupráci s finGOODem podpořili české firmy v celkové hodnotě 330 milionů korun. Převážná většina (62 %) z těchto peněz mířila do developerských projektů. Zbývající část se rozdělila mezi e-commerce, gastronomii a další projekty.
 
Nutno podotknout, že investoři oceňují především fakt, že investují do fungujících a prověřených firem s historií, a ne do nově vzniklých. V mnoha případech se investoři mohli těšit na bonus, který byl s investicí spojen.

 

Kontinuální investice

V první polovině roku představil finGOOD novinku v podobě Kontinuální investice. Ta si ihned získala obrovskou popularitu.

Investorům byl totiž představen projekt, do kterého mohli opakovaně a dlouhodobě investovat. S každou další tranší došlo k zhodnocení daného projektu a tím i zajištění investice. 
 
Hned první Kontinuální investici využilo 1205 investorů, kteří zainvestovali 50 milionů korun v 5 samostatných tranších. Odměnou jim byla krátká doba splatnosti a zhodnocení 8 % p. a.  
 
Na tento úspěšný projekt navázaly další dva, a to stavba rodinných domů a projekt věnující se výstavbě z vyřazených lodních kontejnerů.

Aplikace

FinGOOD nezahálel ani v oblasti technologií. V létě uvedl na trh Finkulačku, přehledný a užitečný nástroj, který umí počítat se všemi běžnými typy investic či půjček.
 
Konec roku finGOOD uzavíral s vlastní crowdfundingovou investiční aplikací. Aplikace nabízí jednoduchou e efektivní správu investičního portfolia a mnoho dalšího. 
 
Hlavním důvodem pro její vytvoření bylo především zvýšení komfortu investorů a usnadnění investičního procesu. Michal Weiser, CTO finGOODu, shrnul situaci následovně: „Chceme našim investorům nabídnout nástroj, díky kterému bude investování stejně jednoduché jako nákup v e-shopu.“

Plány pro rok 2022

Pro letošní si finGOOD vytyčil velké cíle. Tím prvním je zdvojnásobení počtu aktivních investorů a překročení hranice 9000. Ambiciózní plány si také stanovil v rámci odfinancovaných projektů.
 
„V roce 2021 jsme dokázali vyrůst o více jak 650 %. V roce 2022 plánujeme vyrůst procentuálně “pouze” o 250 %, ale nominálně to znamená zprostředkovat o 400 mil.  podnikatelských úvěrů víc a dostat se tak přes 650 mil. ročního objemu.“ popisuje plány pro letošní rok Vít Endler, CEO finGOOD.cz.
 
Zásadní bude také zisk licence splňující požadavky EU. Tento předpis mění právní rámec pro crowdfundingové poskytovatele napříč celou EU. FinGOOD získání této licence zasvětil celý minulý rok a po jejím zisku má v plánu expanzi na zahraniční trhy.
 

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení