3 druhy půjček, kterým se raději vyhnout

22.03.2022 | , Pixabay
Komerční sdělení


Nebankovní půjčky si svou oblibu získaly především díky snadné dostupnosti. Vysoká schvalovatelnost žádostí a mírné podmínky pro schválení půjčky však nejsou automaticky výhodou. Jakým nebankovním půjčkám je lepší se vyhnout a proč?

Banky mají při poskytování úvěrů poměrně náročné požadavky, které musí každý klient splňovat. Nebankovní úvěrové společnosti oproti tomu bývají mírnější a odpustí například i větší či menší vroubek v podobě záznamu v registru dlužníků. Nicméně mírné podmínky, které se zpočátku jeví jako výhoda, mohou být původcem vážných problémů v budoucnu.

Portály jako www.navigatoruveru.cz nebo www.niklak.cz poskytují cenné rady týkající se výběru nebankovní půjčky. Kromě toho přinášejí nezávislé recenze, kterými se lze řídit při hledání té nejvhodnější úvěrové společnosti.


1. Půjčky bez registru a doložení příjmu


V nabídce řady poskytovatelů úvěrů lze najít půjčky bez registru a doložení příjmu. Proč se právě těmto půjčkám vyhnout?

Důvod je jednoduchý – vzhledem k tomu, že se u půjček bez registru se neprověřuje bonita (neboli úvěruschopnost) žadatele, je pravděpodobné, že klientem takových půjček jsou žadatelé, kteří nebude schopni půjčku splatit. 

Pokud poskytovatel nevyžaduje u půjčky doložení příjmu, to je často signál, že půjčka sebou nese vysoké riziko dluhové pasti, která může skončit až osobním bankrotem. Dokonce někteří poskytovatelé úvěrů na takové zájce cílí, protože pro ně může být výhodné, když uživatel nesplácí a naúčtují mu další poplatky a náklady podle smlouvy o půjčce.

Banky ani solidní nebankovní společnosti nebonitnímu klientovi půjčku neschválí. Každý poskytovatel úvěrů je povinen kontrolovat registr dlužníků a prověřovat žadatelův příjem. K výmazu z registru dlužníků dochází až po třech letech od uhrazení dluhu, teprve poté se tedy zvyšuje šance na získání úvěru u banky nebo prověřené nebankovní společnosti.

2. Půjčky pro lidi s exekucí

Půjčky pro osoby s exekucí jsou na tom z hlediska bezpečnosti ještě hůře než výše zmíněné půjčky bez registru a doložení příjmu. Pokud si člověk, který má exekuce, vezme další úvěr, svou finanční situaci tím určitě nezlepší.

Některé nebankovní půjčky jsou poskytovány vyloženě na vyplacení exekucí. Funguje to tak, že poskytovatel půjčky s exekutorem vyřídí vše potřebné a prakticky převezme dluh klienta. Klient poté svůj dluh splácí tomuto poskytovateli.

I ve druhém případě platí, že sjednávat si novou půjčku i přes zadlužení je velmi špatný nápad. Na chvíli se sice odloží problém v podobě exekuce, budou však účtovány vysoké úroky, které opět ztíží řádné splácení.

3. Půjčky na směnku

Dalším nebezpečným typem úvěru je tzv. půjčka na směnku, která se někdy skrývá pod označením půjčka od soukromé osoby. Tyto půjčky bývají hned z několika důvodů extrémně nevýhodné.

Půjčky na směnku jsou zacílené na lidi, kterým by banka ani solidní nebankovní instituce půjčku neposkytla – například proto, že jsou zadlužení.

Typické pro ně bývají velmi vysoké úroky a také přítomnost rozhodčí doložky. To znamená, že v případě sporu mezi dlužníkem a věřitelem nebude rozhodovat nezávislý soudce, nýbrž arbitr určený věřitelem. Je nasnadě, že tento arbitr neboli rozhodce bude stát na straně věřitele.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení