Mladší už nebudete! Výhodnější hypotéka do 36 let

21.09.2022 | , Česká spořitelna
Komerční sdělení


Průměrná výše hypotéky se v červenci 2022 pohybovala okolo 3 milionů Kč – vyplývá z dat České bankovní asociace. Vyšší úrokové sazby sice hypoteční trh značně ochladily, na druhou stranu se začíná plnit trh s nemovitostmi, pro které jejich majitelé marně hledají kupce. Zvažujete hypotéku na vlastní bydlení? Pokud je vám méně než 36 let, máte oproti ostatním žadatelům značnou výhodu.

90% hypotéka pro mladé do 36 let

Česká národní banka v průběhu roku 2022 opakovaně zvyšovala základní úrokové sazby. Což samozřejmě ovlivnilo i nabídky všech bank, které musely navýšit vlastní nabídkové úrokové sazby pro své hypotéky. (Zvýšení úrokových sazeb ale platí i pro spořicí účty, u kterých je zvýšení úrokové sazby naopak pro spotřebitele samozřejmě výhodnější.)

Kromě toho také ČNB upravila obecné podmínky pro hypoteční úvěry. Na 90% hypotéku teď dosáhnete jen v případě, že je vám méně než 36 let. Tento krok se snaží alespoň trochu zvýhodnit mladší populaci, u které se předpokládá, že nebude mít ještě takové úspory jako člověk, který pracuje už více než 20 let.

Hypotéka pro mladé vám dává šanci si pořídit vlastní bydlení i s tím málem, co jste doposud našetřili. Z vlastních úspor vám postačí 10 % z celkové ceny bytu nebo domu, zbytek pokryje hypoteční úvěr. 
Myslete také na to, že čím dříve si hypotéku vezmete, tím nižší splátky budete mít – splácení hypotéky si rozložíte na 30 let (maximální možná doba splácení) a po padesátce už můžete mít klidně splaceno. Často také platí, že se podaří splatit hypotéku mnohem dříve. Čím starší totiž jste, tím vyšší plat obvykle dostáváte. Proto si můžete dovolit postupně splátky navyšovat a tím umořovat dluh rychleji než na začátku.

Když vlastní úspory nestačí, poproste rodinu o pomoc

Chybí vám těch 10 % z vlastní kapsy? Nezoufejte, i v takovém případě je řešení na dosah. Stačí jen mít ochotné rodinné příslušníky, kteří se za vás zaručí. Místo vlastních peněz můžete do hypotéky použít další nemovitost. Zastavením druhé nemovitosti můžete získat i o něco výhodnější úrokovou sazbu, protože se dostanete nižší LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitostí v zástavě).

A nezapomínejte také na to, že čím vyšší zástavní hodnota nemovitosti bude, tím vyšší hypotéku můžete čerpat. To oceníte především v případě, že potřebujete peníze navíc ještě na rekonstrukci nebo na vybavení nového bydlení na hypotéku. 
Asi si teď říkáte, je zastavení nemovitosti rodičů rizikové? Ano i ne. Pokud jde vše tak, jak má a dostanete se splácením úvěru pod hranici, aby vám pro zajištění hypotéky postačila jen pořizovaná nemovitost, požádáte o vyvázání druhé nemovitosti, kterou vám „propůjčila“ rodina. Tím se nemovitost ze zástavy vyváže. A to se vám může povést klidně už do první refixace hypotéky (časové období, po které pro vás platí předem dohodnutá výše úrokové sazby vaší hypotéky).

TIP: Co je to refinancování hypotéky? To nastává v okamžiku, když se se svou stávající bankou nedohodnete na podmínkách fixace úrokové sazby pro další úrokové období nebo prostě jen chcete změnu. Můžete se obrátit na jinou konkurenční banku, u které dostanete možnost splatit svůj úvěr novým úvěrem s lepšími podmínkami (většinou je to především nižší úroková sazba).

Nemusíte se bát, že by poskytovatel hypotéky hned při prvních potížích zastavil rodinnou nemovitost. Pokud se dostanete do vážných problémů, které vám brání ve splácení, je důležité hned kontaktovat banku. Díky tomu najdete společné řešení. Prodej zastavené nemovitosti je opravdu až na posledním místě. Chcete mít přece jenom jistotu? Pak si nezapomeňte společně s hypotékou zařídit i pojištění schopnosti splácet

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení