Češi vytáhli do boje s inflací a začali více spořit na termínovaných vkladech

23.01.2023 | , NEY spořitelní družstvo
Komerční sdělení


Zatímco loni touto dobou se nejvýhodnější úrokové sazby na termínovaných vkladech pohybovaly okolo 3 %, vysoká inflace a opatření ČNB zvedla úroky během jediného roku více než jednou tolik a sazby nyní přesahují 7 % p. a. 

Zdroj: AdobeStock

Vysoké úrokové sazby, garantovaný výnos a pojištění vkladů, to jsou faktory, které právě v době vysoké inflace, kdy úspory rychle ztrácejí na hodnotě, mění uvažování spořivých Čechů.

„Termínované vklady v různých délkách úložek jsou našimi jednoznačně nejoblíbenějšími produkty a na našich pobočkách je uzavíráme nejčastěji. Významný nárůst jsme zaznamenali na konci loňského roku, v prosinci uzavřeli naši klienti více než třetinu smluv z celého roku,“ říká Pavel Čihák, marketingový ředitel NEY spořitelního družstva, a dodává: „Největší zájem je o krátkodobé vklady na šest měsíců, hned za nimi jsou pak vklady na jeden rok.“

Termínované vklady nyní mnohem častěji volí i lidé, kteří dosud spořili například na spořicích účtech. „Spořicí účet je vhodný nástroj pro držení krátkodobé rezervy. Hodí se pro řešení náhlých situací, jako je výpadek příjmu při nemoci či pořízení nového domácího spotřebiče. Je však škoda na něm nechávat větší částku, než která odpovídá přibližně třem až šesti měsíčním příjmům, případně výdajům domácnosti. Na Termínovaném vkladu můžete získat vyšší zhodnocení,“ vysvětluje Lukáš Hartl, předseda představenstva NEY spořitelního družstva. Právě NEY nabízí nejlépe úročený termínovaný vklad na trhu se sazbou až 7 % ročně.

Zdroj: Shutterstock

Zatímco na spořicích účtech je úroková sazba pohyblivá a v průběhu spoření může dojít i k jejímu snížení, na termínovaných vkladech je naopak vždy fixní – po celou dobu trvání vkladu se nemění. Část rezerv tak rozhodně patří právě na výhodné termínované vklady. K zodpovědnému nakládání s naspořenými penězi opakovaně nabádá i guvernér České národní banky, podle něj mohou lidé vhodně zvolenými produkty významně zmírnit inflační dopady.

„Vedení NEY spořitelního družstva pozorně sleduje vývoj trhu a velmi flexibilně reaguje na veškeré změny. Úrokové sazby tak pravidelně měníme, v roce 2022 jsme sazby navyšovali i několikrát v měsíci. Chceme pro naše klienty udržet vysoký standard a nejvýhodnější zhodnocení na trhu,“ uzavírá Hartl.

Termínovaný vklad patří dlouhodobě k oblíbeným konzervativním způsobům spoření. Kromě předem jasného zhodnocení jsou tyto vklady ze zákona pojištěné, a to až do ekvivalentu částky 100 000 eur.


 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení