Bitcoin za poslední rok přidal 130 %, vyplatí se do něj ještě investovat?

15.04.2024 | , eTukTuk
Komerční sdělení


Bitcoin (BTC) se aktuálně obchoduje 4 % pod svým historickým maximem 73,5 tisíce dolarů, kterého dosáhl v polovině března, přičemž za poslední rok jeho cena vzrostla o 130 %. Za tímto růstem stojí především zájem institucí o spotové bitcoinové ETF, ale mnoho analytiků předpovídá další bull run kvůli nadcházejícímu halvingu bitcoinu, který reguluje nabídku BTC v oběhu, což má vliv na cenu aktiva.

Zdroj: CNBC

Lze předpokládat, že BTC vykáže poměrně vysoké zisky, ale některé altcoiny mohou nabídnout mnohem větší růstový potenciál. Nyní je tedy na stole otázka: Měli byste si koupit bitcoiny?

Bitcoinová ETF pomohla k růstu

Hlavním hnacím motorem růstu ceny bitcoinu jsou americké spotové bitcoinové ETF, které poskytují regulovanou možnost pro tradiční instituce k investování do této kryptoměny. Čistý příliv do spotových bitcoinových ETF se však v poslední době trochu zpomalil. Průměrný denní čistý příliv ve výši 97 milionů USD představuje výrazné zpomalení z průměrného denního přílivu 211 milionů USD zaznamenaného v předchozím týdnu.

 
Čisté přítoky kapitálu do spotových bitcoinových ETF, Zdroj: The Block

Také meziroční příliv do investičních produktů BTC minulý týden dosáhl 13,8 miliardy dolarů, což bylo způsobeno spotovými bitcoinovými ETF podle analýzy CoinShares Tato částka je mnohem vyšší než 10,6 miliardy dolarů za celý rok 2021. Navzdory tomu existují známky toho, že chuť investorů do ETF se zmírňuje a nedosahuje úrovně týdenních toků zaznamenaných na začátku března. 

Objemy v minulém týdnu klesly na 17,4 miliardy dolarů ve srovnání s 43 miliardami dolarů v prvním březnovém týdnu. iShares Bitcoin Trust (IBIT) opět vede s čistým přílivem 811 milionů dolarů za poslední týden, následován Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC), který vynesl 395 milionů dolarů. Bitcoin Trust ETF (GBTC) společnosti Grayscale Investments pokračoval v poklesu a v tomto týdnu již dosáhl čistého odlivu 571 milionů dolarů. 

 
Situace na trhu s bitcoinovými ETF, Zdroj: The Block

Dalším důvodem podporujícím tezi o investicích do bitcoinu je nadcházející halving. Tato událost přichází každé 4 roky, kdy se odměna za vytěžený blok sníží na polovinu, v současné z 6,25 BTC na 3,125 BTC. Halving bitcoinu tedy vede k nižší nabídce a také k vyšším cenám.  

Zdá se, že bitcoin má před sebou expanzivní období, investoři by však měli mít dobře vyvážené portfolio, které rozděluje riziko mezi více tříd aktiv. Ti zkušenější již ví, že mnohé low cap altcoiny dosahují lepších výsledků, než zavedené kryptoměny, zejména když přicházejí s inovativním případem použití.

eTukTuk - Díky blockchainu k udržitelné dopravě

Znečištění ovzduší a uhlíkové emise jsou vážnými problémy, na jejichž řešení se eTukTuk zaměřuje již pět let. Integrace nabíjecích stanic pro elektromobily (EVSE) a vlastních tuk tuků bez emisí v rozvojových zemích je klíčovým prvkem této inovativní platformy, která si klade za cíl zahájit novou éru ekologické dopravy.

eTukTuk využívá partnerství s místními úřady pro zřizování nabíjecích stanic, přičemž první stanice budou instalovány na Srí Lance. Navíc se plánuje, že nativní token $TUK bude brzy použitelný na těchto stanicích prostřednictvím nově vznikající aplikace „Drivers App“, která kromě toho nabídne rozšířené možnosti díky AI. V rámci svých ekologických iniciativ si eTukTuk do roku 2050 klade za cíl vytvořit síť solárních nabíjecích stanic, aby přispěl k dosažení globálních cílů uhlíkové neutrality.

Staking tokenů projektu eTukTuk, Zdroj: eTukTuk

Pro držitele tokenu $TUK je nabízena atraktivní možnost stakingu již během probíhajícího předprodeje s ročním výnosem 91 %. Tento mechanismus, nazývaný „power staking“, spočívá v použití tokenu $TUK v různých smart kontraktech napříč různými zeměmi. Tyto zabezpečené tokeny jsou klíčové pro napájení celé sítě a umožňují zpracování transakcí. V budoucnu budou tokeny integrovány také do P2E hry, ve které budete moci vydělávat $TUK přepravou pasažerů z bodu A do bodu B. Zmíněné faktory činí z eTukTuk zajímavou investiční příležitost, kterou stojí za to sledovat.

Přejít na eTukTuk

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení