Bezkontaktní placení je u Čechů čím dál oblíbenější

26.04.2024 | , Allegro
Komerční sdělení


Češi patří v bezkontaktním placení mezi světovou špičku – kromě plastových karet čím dál častěji využívají i uhrazení útraty smartphonem nebo chytrými hodinkami. Během více než 12 let, kdy je tento inovativní způsob v tuzemsku dostupný, si jej vyzkoušel každý třetí obyvatel a zastánců placení pomocí mobilních zařízení rok od roku přibývá.

Zdroj: Jonas Leupe, Unsplash

Bezkontaktní placení smartphonem – o co jde?

Je to pohodlné, rychlé, hygienické a u Čechů čím dál oblíbenější. Bezkontaktní platební systém se uskutečňuje pomocí NFC čipu (z angl. Near Field Communication, komunikace na blízkou vzdálenost) v mobilním zařízení (smartphone, chytré hodinky, ale také platební prsteny, náramky či rukavice) a za koordinace 4 subjektů – vydavatele platební karty, banky, operátora a výrobce zařízení.

Během poslední dekády prošlo bezkontaktní placení výraznou revolucí, která se odrazila zejména v neustálém zjednodušování a rozšiřování služby. Populární „smart“ možnost placení dnes podporuje každý terminál, většina bank i nových nositelných zařízení (tzv. wearables). Svou platební kartu má v mobilu nebo hodinkách uloženou 39 % Čechů.

Jak probíhá platba mobilem/hodinkami?

Probíhá to skoro stejně jako s běžnou platební kartou, jen ji musíte mít nastavenou v mobilním zařízení. Pokud máte telefon či hodinky s NFC čipem či NFC nálepku a vaše banka tuto možnost podporuje, můžete po stažení a spuštění platebního systému (nejznámější jsou Google Pay a Apple Pay) zaplatit přes platební terminál na pokladně. Stačí nahlásit platbu kartou a přiložit telefon či hodinky do vzdálenosti 4 cm od terminálu, aby mohla proběhnout výměna dat. U částek nad 500 Kč budete vyzváni k zadání PINu, stejně jako je tomu u platby fyzickou kartou.

Uživatelé Applu mají také možnost ověřit platbu otiskem prstu či skenem obličeje, u Apple Watch zase stačí jen dvakrát stisknout tlačítko. Apple dosud neumožňoval využití svých zařízení pro platbu pomocí jiného systému, než je jeho vlastní Apple Pay, avšak po antimonopolním obvinění je plánuje zpřístupnit i dalším platebním službám.

Budoucnost bezkontaktního placení

Celý proces placení se díky moderním technologiím stále zrychluje a usnadňuje, v budoucnu se očekává další nárůst bezhotovostních transakcí uskutečněných prostřednictvím mobilů a smart hodinek, ale také šperků. V delším časovém horizontu se počítá i se zapojením ověřování identity přes biometrické skenování a s platbou pomocí do těla implantovaných čipů. Možnost pohodlného a svižného zaplacení nákupu se tak otevírá stále širšímu počtu nejen majitelů smartphonů.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení