Ethereum ETF bylo schváleno, co to znamená pro kryptoměnový trh?

05.06.2024 | , presale.99bitcoins
Komerční sdělení


Společně s bitcoinovým ETF schválila 23. května 2024 Komise pro cenné papíry (SEC) další ETF - tentokrát pro druhou největší kryptoměnu na světě, tedy ethereum. Investoři tak mohou skrze akciový trh investovat i do etherea prostřednictvím společností, které toto ETF nabídnou a zalistují.

Zdroj: Kanchanara

Toto rozhodnutí aktuálně přichází po méně než 6 měsících, před kterými bylo poprvé schváleno kryptoměnové ETF na bitcoin. To zažilo zejména během prvních měsíců po zalistování na burzy obrovský příliv kapitálu. A s tím i samotný kryptoměnový trh - konkrétně kryptoměna bitcoin (net inflow, jak se příliv kapitálu označuje, dosáhl v tomto případě až 12 miliard amerických dolarů).

Příliv kapitálu do bitcoinových ETF, Zdroj: TheBlock

Společně s tímto schválením se začaly společnosti, které zahrnují do svého portfolia i bitcoinové ETF, připravovat na zveřejnění toho na ethereum. Cena druhé největší kryptoměny v den schválení vzrostla o cca 2 %, přičemž tento nárůst ceny následoval výraznější růst o cca 20 % o 3 dny dříve. V době, kdy byly trhy ve velmi optimistickém očekávání z výsledku právě této události.

Ethereum není cenný papír

Dříve považoval SEC ethereum za cenný papír, nicméně to se aktuálně změnilo. V současné chvíli je pouze bitcoin a ethereum komoditami, zatímco ostatní altcoiny jsou považovány za cenné papíry. Pokud by se tedy v budoucnu staly taktéž komoditami, mohlo by to také otevřít jejich cestu za svým vlastním ETF.

Správce VanEck do hodiny spustil reklamu

Jakmile bylo ETF na ethereum schváleno, jedna z největších společností VanEck, která provozuje například fond pro bitcoin a dalších více než 60 akciových fondů, spustila po cca 30 minutách svou novou reklamu. 

V ní diváky zve, aby „vstoupili do éteru”, jak uvádí ve svém příspěvku na sociální síti X. Ohlasy má VanEck na reklamu velmi pozitivní, což můžeme vyčíst také ze sekce s komentáři. V reklamě se ethereum zmiňuje jako palivo pro decentralizovanou a otevřenou ekonomiku.

Čeká ethereum silný růst?

Situace po schválení tohoto ETF může být pravděpodobně podobná té, kterou jsme mohli sledovat u největší kryptoměny na světě - bitcoinu. Tak například společnost QCP Capital uvádí, že událost by mohla vést k výraznému nárůstu ceny této kryptoměny a že jejich předpověď naznačuje podobný scénář, který zažil právě bitcoin (z 42 000 $ na nové ATH ve výši až 73 000 $).

Také na kryptoměnových burzách jsme mohli zaznamenat výrazné obchodní aktivity. Jak uvádí analytická společnost CryptoQuant, pouze v úterý (21.5.2024) uživatelé nakoupili více než 100 000 ETH na spotovém trhu za jeden den. Tyto objemy jsou zcela rekordními v historii etherea.

Společně s touto událostí se dají očekávat v nadcházejících dnech i výrazné cenové pohyby a vysoká volatilita. Doporučujeme proto obchodníkům a investorům se na trhu s ETH pohybovat se zvýšenou opatrnosti.

Kryptoměny se těší masovému přijetí

Kryptoměny celkově se tak v tomto roce začínají těšit z masového přijetí - a to jak ze strany velkých regulačních orgánů, tak i jednotlivých institucí. ETF fondy pak představují skvělý způsob, jak může kryptoměnový trh získat další kapitál a nový typ investora - takového, který se pohybuje pouze na akciovém trhu a kryptoměny si fyzicky vlastnit nepřeje. 

Díky ETF fondům však mohou do kryptoměn snadno investovat nejen tito investoři, ale také například penzijní fondy nebo banky (jako například penzijní fond státu Wisconsin nebo pařížská a zároveň největší banka v Evropě - BNP Paribas).

Další slibné kryptoměnové projekty

Kryptoměnový trh tedy v tomto roce zažívá velmi světlé chvilky. V současnosti tak vzniká celá řada nových kryptoměnových projektů, které aktuálně zažívají chvíle nezvyklého zájmu ze strany investorů a které se mohou do budoucna dostat na přední příčky v hierarchii alternativních kryptoměn (tzv. altcoinů). 

Takové kryptoměny, které stojí na začátku své cesty, často vybírají prostředky pro svůj další rozvoj od prvních investorů. Ti mohou nakoupit danou kryptoměnu se slevou v tzv. předprodeji, který představuje zpravidla první veřejný prodej. V tom je možné si krypto pořídit ještě před zalistováním na burzy. 

Pojďme si nyní popsat dvě takové kryptoměny, u kterých mnoho investorů předpovídá světlou budoucnost a do kterých se lze nyní zapojit.

eTukTuk - společnost, která se zabývá produkcí elektrických tuk-tuků

Vozidla známá jako tuk-tuky jsou často využívána v zemích Asie, jako je například Srí Lanka nebo Indie. Taková vozítka jsou často poháněna spalovacím motorem, který vyžaduje častou údržbu, znečišťuje životní prostředí a má poměrně vysoké provozní náklady. 

Se svým řešením přichází společnost eTukTuk, která má za cíl fyzicky vyrábět svá fyzická vozidla a také vytvořit jednotnou platformu pro jejich provoz. To vše poháněné blockchainem a svou vlastní kryptoměnou s názvem $TUK.


Roadmapa s celkem 4 fázemi pro projekt eTukTuk. Zdroj: etuktuk.io

V rámci fungování a provozu projektu mají tvůrci v plánu vybudovat produkční haly přímo v země následného prodeje svých elektrických tuk-tuků. To bude mít vliv hned na více aspektů - jednak se díky tomu otevřou nová pracovní místa pro místní obyvatele, a druhak budou vozidla dostupnější, co se cenového i geografického hlediska týče. 

Aktuálně se projekt nachází ve své druhé fázi, která počítá se spuštěním předprodeje tokenů $TUK, bezpečnostním auditem nebo třeba začátkem vývoje aplikace pro řidiče. V rámci ní budou moci třeba i platit.

eTukTuk má v plánu poté vstoupit na decentralizované i centralizované kryptoměnové burzy. Pro investory a obchodníky tak být skvělým inovativním projektem, který se může stát jednou z velmi úspěšných kryptoměn a jehož tokeny bude možné v blízké budoucnosti obchodovat.

99Bitcoins - inovativní platforma s kurzy na téma kryptoměn

Jako další velmi zajímavý projekt můžeme označit 99Bitcoins. V tomto případě je hlavním produktem platforma pro učení se o kryptoměnách, která disponuje mechanikou Learn-to-Earn. Ta umožňuje získávat odměny v podobě nativních tokenů $99BTC za dokončení jednotlivých kurzů. 

Mezi dostupné kurzy, které na studijní platformě naleznete, se řadí například:

  • Základy blockchainu
  • Obchodování na krypto burzách
  • Bezpečnost na blockchainu
  • Odměny za staking a vytěžení bloku
  • Bezpečnost při používání osobní peněženky
  • Pokročilé obchodování

Témat, která si tedy v rámci tohoto projektu můžete projít a o kterých se lze touto formou dozvědět nové informace, existuje mnoho. Jelikož se 99Bitcoins nachází v prvních fázích od svého spuštění, pevně věříme, že množství kurzů se bude i nadále rozšiřovat.

K dispozici poté budou pro jednotlivé kurzy také přehledné a interaktivní materiály či kvízy, které budou moci uživatelé plnit. Vše by mělo být postaveno jak na základě vizuálního učení, tak i na tom praktickém, kdy budete moci své nově nabyté znalosti aplikovat. 

Jako odměny lze poté získávat samotné tokeny $99BTC, čímž tvůrci navazují na podobný koncept, který známe z herního světa - v podobě mechaniky play-to-earn. V rámci ní hráči získávají tokeny hraním hry jako odměnu za splněné úkoly nebo třeba úspěšně dokončená dobrodružství. V tomto případě se tedy bude jednat o splněné kurzy.

Co se týče tokenomiky 99Bitcoins (tedy konkrétních alokací tokenů z celkové nabídky), můžete si ji podrobně prohlédnout na přiloženém obrázku. Nabídka tokenů zahrnuje přesně 99 miliard tokenů. 


Tokenomika projektu 99Bitcoins. Zdroj: 99bitcoins.com

V případě, že budete držiteli tohoto tokenu, platforma vám umožní čerpat také z dalších výhod. Mezi ty se řadí například získávání obchodních signálů, které vám mohou pomoci k lepšímu porozumění trhu nebo k lepšímu nastavení obchodů, nebo třeba přístup k exkluzivnímu obsahu určeného pouze pro držitele.

Co se týče roadmapy, v tomto případě si tvůrci své budoucí plány rozdělili do dvou hlavních částí - pro rok 2024 a po něm. První kvartál již máme za sebou a pro ten druhý je plánováno například spuštění předprodeje nebo funkce stakingu. Na druhou polovinu roku mají tvůrci vytyčené plány jako např. konec předprodeje, pokračování vývoje platformy a spuštění její bety nebo třeba první zalistování tokenů na centralizovaných burzách (CEX).


Roadmapa projektu 99Bitcoins. Zdroj: 99bitcoins.com

V odstavci výše jsme zmínili tzv. staking. Ten bychom vám rádi nyní více rozvedli, jelikož se jedná o skvělou možnost, jak si vybudovat pasivní příjem v podobě tokenů $99BTC. Tato funkce funguje u kryptoměn s konsenzem Proof-of-Stake (jako ethereum či cardano), přičemž slouží jako validace nově vytvořených bloků. Tuto úlohu plní tzv. validátoři, kteří nechají své tokeny stakovat. Jako odměnu poté získají nově vytěžené tokeny (v praxi to vypadá tak, že tokeny necháte stakovat, přičemž se vám následně pravidelně budou do peněženky uvolňovat tokeny nové).

U 99Bitcoins se můžete setkat s možností stakování tokenů již po jejich případném nákupu v předprodeji. Díky tomu si investoři zajistí odměny již od prvního momentu a nebudou tak muset čekat až na skončení celého předprodeje. Vskutku praktické, že.

Závěr

SEC před několika málo dny schválil další kryptoměnové ETF - tentokrát pro ethereum. V případě bitcoinu měla tato událost velmi pozitivní vliv na cenu a příliv nového kapitálu. Pro ethereum se očekává podobný scénář, kdy ještě před schválením dokázalo z důvodu velmi optimistických očekávání přidat ke své ceně cca 20 %. Trh s ETH tak doporučujeme pečlivě pozorovat i nadále, jelikož bude pravděpodobně nabízet mnoho obchodních příležitostí. 

V závěru článku jsme si také představili dva nové projekty - eTukTuk a 99Bitcoins, které se postupně dostávají na výsluní v rámci krypto trhu a o které začíná být ze strany investorů do kryptoměn nemalý zájem. Oba projekty se nyní nacházejí v prvních fázích svého vývoje a nabízejí své tokeny prvním zájemcům. 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení