Žebříčku ojetin vévodí fabie

13.03.2006 | , Finance.cz
Ručení 2010


Škoda Fabia kraluje statistikám prodejnosti. A to nejen v počtu prodaných nových vozů, ale i v prodejnosti ojetin. Na druhé místo tak odsunula po několik let vedoucí Felicii.

Nejprodávanějším ojetým vozem na českém trhu se stala Škoda Fabia. Po téměř 10 letech tak vystřídala v čele Felicii, která se posunula na druhé místo. „Prodeje fabií dlouhodobě rostly a doháněly starší felicie. V únoru jsme poprvé prodali více fabií než felicí a jarní sezóna tento trend pravděpodobně ještě posílí“ potvrzuje Tomáš Lachout, manažer prodeje společnosti AAA AUTO, podle kterého se v loňskému roce zvýšil počet prodaných fabií dvojnásobně, zatímco u felicie byl nárůst pouze pětiprocentní.

Klesající ceny zvýšily zájem
Nárůst počtu prodaných ojetých fabií souvislí s neustále se snižující cenou. Nejlevnější felicie lze nyní pořídit od 40 000 korun, fabie začínají na 110 000 Kč a na splátky si je mohou zájemci dovolit již od 1 300 korun měsíčně. „Měnící se poptávka nesouvisí jen s poklesem cen, ke kterému došlo koncem roku, ale především s vyššími požadavky motoristů, kteří jsou stále náročnější a fabia je pro ně standardem,“ dodal Tomáš Lachout.

Fabia: levný rodinný vůz
Fabie se začaly vyrábět v roce 1999 a nyní přebírají pozici levného rodinného vozu. Technicky jsou navíc mnohem vyspělejší (servo i airbag v základní výbavě), disponují lepším podvozkem a jsou bezpečnější. Navíc mají poměrně nízké náklady na provoz a snadnou dostupnost servisů.

Okřídlený šíp leaderem
Mladoboleslavská značka má v bazarech tradičně největší zastoupení, kdy škodovky tvoří v až 50 % prodávaných vozů. Jen felicie s fabiemi pokryjí zhruba 30 % celkového trhu. Největší prodejce ojetých vozů ve střední Evropě, společnost AAA AUTO, má ve své nabídce více než 4000 ojetých vozů, z nichž je 585 felicií a 474 fabií.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Ručení 2010