Podle údajů, které sledují jednotlivé hypoteční banky, je patrné, že o hypotéky žádají převážně lidé, kteří mají vysokoškolské vzdělání. Například v Komerční bance je 49 % klientů-vysokoškoláků. Oproti tomu lidé se základním vzděláním jsou zastoupeny pouze dvěma procenty.
"Vzdělanost klientů jde ruku v ruce i s jejich profesní strukturou," vysvětluje nezávislý ekonomický poradce Zdeněk Sikora. Proto vysoké procento uchazečů, které banky vyhodnotily jako bonitní klienty, zastávají vysoké manažerské funkce, nebo pracují jako lékaři, právníci, zákonodárci či architekti.
Zvláštní postavení v profesní struktuře mají malí a střední podnikatelé. Pro některé banky je totiž drobné podnikání chápáno jako rizikovější zdroj peněz, než je tomu v případě zaměstnanců. "I podnikateli se může stát, a to i díky cizímu přičinění (například, octne-li se v druhotné platební neschopnosti), že se dostane do finančních potíží," vysvětluje ředitel úvěrového odbor
u Komerční banky Jan Sadil. "Samozřejmě, že i zaměstnanec může být ze svého místa propuštěn, ale pravděpodobnost, že v krátké době najde zaměstnání nové a stejně placené, je vyšší."Sadil k celé záležitosti ale dodává, že profese žadatele se sice sleduje, a v credit scoringu má svou váhu, nicméně nejdůležitějším faktorem při posuzování bonity klienta je jeho měsíční příjem. Vysoký význam, který příjem klienta má, je možné vypozorovat i z množství poskytnutých hypoték po jednotlivých krajích. Celkově nejvíc
e hypoték je totiž poskytnuto v Praze a středních Čechách, tedy v místech, kde jsou také nejvyšší průměrné platy. Naopak nejnižší počet hypotečních úvěrů je evidován v severočeském kraji (především oblast Mostecka a Chomutovska). Zde jsou průměrné příjmy přepočítané na jednoho obyvatele již několik let nejnižší. Ačkoli celkově je přímá úměra mezi průměrnými platy a počtem poskytnutých hypoték zřejmá, nejedná se o pravidlo. Například Raiffeisenbank dosud poskytla nejvyšší počet hypotečních úvěrů na pobočce v Českých Budějovicích. "Pravdou ovšem je, že i tato oblast patří mezi vysokopříjmové regiony," dodává Sikora.Zdroj: HN z 10.07. 2000