Konsolidační banka za tři čtvrtletí se ztrátou 19,3 miliardy korun

02.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Státní Konsolidační banka (KoB) vykázala za tři čtvrtletí letošního roku ztrátu 19,3 miliardy korun, zatímco ve stejném období loni hospodařila se ztrátou 8,4 miliardy Kč

Státní Konsolidační banka (KoB) vykázala za tři čtvrtletí letošního roku ztrátu 19,3 miliardy korun, zatímco ve stejném období loni hospodařila se ztrátou 8,4 miliardy Kč. Bilanční suma banky k 30. září meziročně klesla na 148,4 miliardy Kč ze 155,3 miliardy Kč. Výsledky hospodaření včera oznámil bez bližších podrobností mluvčí banky Tomáš Krones.

Do hospodářského výsledku KoB se promítly náklady spojené s pomocí Komerční bance. KoB odkoupila od Komerční banky pohledávky v celkové nominální hodnotě 23,1 miliardy korun za 13,6 miliardy Kč.

Letošní celoroční ztrátu odhaduje vedení KoB zhruba na 20 miliard korun. Pokud ale bude tato státní instituce zapojena do procesu privatizace komerčních bank, popřípadě pomoci některým podnikům, může se její ztráta dále prohloubit. Naopak činnost Revitalizační agentury, založené jako 100procentní dceřiné společnosti KoB, která začala fungovat před 14 dny, by se neměla v hospodaření banky nijak záporně promítnout.

KoB byla

založena v roce 1991 jako státní peněžní ústav. Její základní jmění činí 5,9 miliardy korun.

Loni banka hospodařila se ztrátou 14,4 miliardy korun. Ta bude uhrazena emisí státních dluhopisů a je zahrnuta ve výdajích veřejných rozpočtů za letošní rok. Proces, kdy úhrada ztráty banky neprochází přímo přes státní rozpočet, je však dlouho terčem kritiky. Někteří poslanci proto doporučili přepracovat návrh rozpočtu na rok 2000 tak, aby ztrátu banku ve svých položkách zahrnoval. Ministr financí připravil na čtv

rteční jednání vlády návrh rozpočtového rámce, kde se ztrátou KoB již počítá.

Zdroj: HN z 2. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ