Úvěr z kreditní karty není levný, může se však hodit

15.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Mít možnost si kdykoli rychle půjčit peníze a koupit si, na co vlastní finance v dané chvíli nestačí je jistě lákavé

Mít možnost si kdykoli rychle půjčit peníze a koupit si, na co vlastní finance v dané chvíli nestačí je jistě lákavé. Umožňují to kreditní karty České spořitelny. Těmi lze, stejně jako v případě jiných platebních karet, vybírat doma i v cizině peníze z ba

nkomatů i bezhotovostně platit za zboží. Jak služba funguje?

Princip je jednoduchý. Každý vlastník kreditní karty má individuálně stanovený úvěrový rámec, to je limit, do jakého může čerpat úvěr. Každý následující měsíc však musí zaplatit alespoň 10 procent půjčené částky plus nově naběhlé úroky. Půjčovat si lze nepřetržitě, není třeba splatit celý předchozí úvěr. Podmínkou je, že v žádném okamžiku nesmí celkově vypůjčená suma přesáhnout úvěrový limit.

Kolik má člověk platit, se dozví na začátku každého měsíce z výpisu ze svého kartového účtu. Zde je uvedena celková čerpaná částka, vypočítány úroky a předepsána minimální splátka 10 %. Klientovy nic nebrání aby splatil najednou například polovinu úvěru nebo dokonce celou částku. Úroky jsou stanoveny takto: Po

kud klient zaplatí následující měsíc po čerpání celý úvěr, to je 100 %, je úrok nižší a činí v současné době 12,5 % ročně. Pokud je splátka nižší, například minimálně požadovaných 10 %, úrok činí 14,5 % ročně.

Klient tedy může aktivně ovlivňovat, kolik zaplatí na úrocích. Kdo si půjčí například deset tisíc korun a následující měsíc (po třiceti dnech)

ho celý splatí, zaplatí na úrocích něco přes stovku. Kolikrát kartu za rok využije, je jeho věcí. Do kalkulací je nutno vzít fakt, že vydání kreditní karty stojí na rok 550 korun. Je v něm zahrnuto cestovní pojištění.

Zdroj: Právo z 13. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ