V začátcích ekonomické reformy bylo české zemědělství vystaveno značnému tlaku, na kterém se podílely podstatně změněné podmínky: liberalizace cen a dovozu, odstranění záporné daně z obratu, pokles podpor tomuto sektoru a ztráta odbytišť na východních trz
ích. Ostrá konkurence mu zřejmě neumožní se výrazněji prosadit ani v dalších letech.V období 1990 - 1993 poklesla zemědělská produkce v ČR zhruba o 20 %, což bylo v porovnání s Maďarskem asi o 10 % méně a proti Polsku zhruba o 10 % více. V letech 1994 - 1996 se v rámci uvolnění makroekonomické restriktivní politiky stabilizovaly podmínky i výkonnost zemědělského sektoru. Po poklesu začala produkce mírně růst. K tomuto vývoji přispělo zastavení procesu rozevírání cenových nůžek mezi cenami vstupů a cenami
zemědělských produktů a také nárůst efektů z propojení dotační a úvěrové politiky.Pokračovalo rychlé tempo uvolňování pracovních sil ze zemědělství. Produktivita práce se zvyšovala významněji než v jiných odvětvích a dosáhla za devadesátá léta průměrného růstu kolem 9 % ročně. V hospodářských výsledcích zemědělského sektoru došlo k určitému zlomu v roce 1995, kdy byl poprvé za celé transformační období zaznamenán zisk (650 miliónů Kč).
Významněji se ekonomické prostředí změnilo v letech 1997 - 1999, kdy se v rámci hospodářského cyklu prosadila nejdříve stagnace a později recese. Měnová restrikce doprovázená poklesem poptávky a výkonnosti ekonomiky neměla sice na zemědělství tak velký dopad, zato se ve větší míře prosadil vliv cenového vývoje. Prudké cenové
poklesy zemědělských komodit na světových trzích (až o 20 %) se promítly i do poklesu cen zemědělských výrobků takovým způsobem, že se opět rozevřely cenové nůžky mezi vstupy a výstupy s negativními důsledky na zemědělský sektor.Hlavní indikátory postaven
í zemědělského sektoru Podíl zemědělství v % | 1990 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 |
HDP | 6,0 | 4,7 | 4,5 | 4,3 | 4,2 | 4,2 |
Zaměstnanost | 10,0 | 6,9 | 6,3 | 6,0 | 5,5 | 5,5 |
Záporné saldo zahr. obch. | - | 55,7 | 12,6 | 14,2 | 14,7 | 25,1 |
Výdaje státního rozpočtu | 10,2 | 1,4 | 1,4 | 1,4 | 1,5 | 1,8 |
Podíl výdajů obyvatelstva za potraviny | 26,9 | 26,2 | 25,6 | 25,0 | 23,9 | 21,7 |
Zdroj: HN z 2. 3. 2000