Úvěrů pro malé firmy přibude

10.03.2000 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Objem nových úvěrů poskytovaných malým firmám by měl letost vzrůst. S odvoláním na výsledky vlastní ankety mezi bankami o tom informují dnešní Hospodářské noviny (HN).

Česká spořitelna (ČS), Investiční a Poštovní banka (IPB) a Československá obchodní banka (ČSOB) považují za prioritu pro nejbližší období zaměření na menší soukromé firmy a chtějí hrát vedoucí roli na trhu drobného bankovnictví. Ze zahraničních bank podobnou strategii ohlásila i Citibank, píší HN.

"Letos chceme úvěry firmám do 250 zaměstnanců oproti loňsku zdvojnásobit a novým klientům poskytnout celkem dvě miliardy," řekl HN mluvčí IPB Karel Tejkal. Citibank podle člena představenstva Radovana Vávry naproti tomu předpokládá, že této cílové skupině letos poskytne pět až šest miliard korun úvěrů. Česká spořitelna plánuje desetiprocentní meziroční nárůst nových úvěrů malým a středním firmám. "Zatímco v roce 1998 noví klienti této kategorie představovali jen jednotlivé případy, od října loňského roku jde o měsíční nárůst nových úvěrů v řádu desítek," informoval člen představenstva ČS Roman Mentlík.

Komerční banka naopak podle informací HN letos úvěrovou expanzi neplánuje. V loňském roce poskytla malým a středním firmám nové úvěry za 22 miliard korun. "V předprivatizačním procesu nedochází ke zvyšování bilanční sumy, jde o kvalitu portfólia. Letos nárůst úvěrů těmto firmám nečekám," sdělil Jiří Eigl z divize bankovnictví Komerční banky.

V loňském roce půjčily banky soukromým firmám o 30 miliard korun méně než v roce 1998, a to přesto, že objem nově poskytnutých úvěrů podle údajů České národní banky vzrostl loni v celém sektoru o 110 miliard korun, poznamenávají HN.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ