Česko musí zrychlit proces získávání dotací z EU

17.05.2007 | , Finance.cz
EU


Česká republika v rámci čerpání dotací z fondů Evropské unie při porovnání s Polskem či Slovenskem mírně zaostává. Odborníci doporučují zkrátit především proces schvalování či vyplácení dotací a celý průběh zprůhlednit a zefektivnit.

Pro období 2007 - 2013 byla z evropského rozpočtu pro Českou republiku vyčleněna částka ve výši 773,9 miliardy korun (26,7 miliardy eur). Česká vláda pro čerpání těchto prostředků z Evropské unie přijala 24 operačních programů (OP). Tyto operační programy jsou určeny pro tři nové cíle politiky soudržnosti Evropské unie, kterými jsou Konvergence, Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost a Evropská územní spolupráce. Cíl Konvergence se zaměřuje na podporu růstu a tvorby pracovních míst v nejméně rozvinutých členských zemích a oblastech, kam patří například podpora regionů s HDP nižším než 75 procent průměru Evropské unie. Patří sem tématické operační programy OP Podnikání a inovace (MPO), OP Životní prostředí (MŽP), OP Doprava  (MD), OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (MŠMT), OP Výzkum a vývoj pro inovace (MŠMT), OP Lidské zdroje a zaměstnanost (MPSV), Integrovaný operační program (MMR) a regionální operační programy ROP NUTS II Jihovýchod, ROP NUTS II Jihozápad, ROP NUTS II Moravskoslezsko, ROP NUTS II Severovýchod, ROP NUTS II Severozápad, ROP NUTS II Střední Čechy, ROP NUTS II Střední Morava. Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost je určen pro regiony s HDP vyšším než 75 procent průměru Evropské unie a zaměřuje se na podporu ekonomické změny v průmyslových, městských a venkovských oblastech. Patří sem operační programy OP Praha Konkurenceschopnost (ERDF) a OP Praha Adaptabilita (ESF). Třetí cíl s názvem Evropská územní spolupráce je určen na podporu harmonického a vyváženého rozvoje na území Unie čili na podporu další integrace Evropské unie spoluprací na přeshraniční, mezinárodní a meziregionální úrovni. Pro tento cíl byly přijaty operační programy INTERACT II, ESPON II, OP Meziregionální spolupráce a OP Nadnárodní spolupráce.


Pro koho jsou dotace z EU určeny

Dotace z Evropské unie jsou určeny osobám, které splňují základní podmínky stanovené příslušným ministerstvem a zároveň podmínky uvedené v jednotlivých operačních programech. Není důležité, zda se jedná o subjekty z veřejné či soukromé sféry, o neziskové organizace či o samosprávy nebo obce. Žadatel musí mít podle stanovených podmínek například trvalý pobyt na území České republiky, musí mít určitý obrat společnosti či objem aktiv, nesmí být v likvidaci nebo na jeho majetek nesmí být prohlášen konkurs.


Jak požádat o dotaci z Evropské unie

Ve formuláři žádosti o dotaci z Evropské unie dokládá žadatel na jeho konkrétní projekt své identifikační údaje a dále informace uvedené u jednotlivých programů. V rámci přípravy žádosti o udělení dotace je velice důležité nepodcenit žádnou z povinných i nepovinných příloh. Mezi stěžejní dokumenty patří například studie proveditelnosti či analýza nákladů a přínosů. Kvalita projektu a jeho samotná přijatelnost totiž při rozhodování příslušného ministerstva o přidělení či zamítnutí žádosti patří mezi nejdůležitější kritéria. Vyplněnou žádost i s přílohami odevzdá žadatel osobně, prostřednictvím oprávněné osoby či zasláním poštou na příslušné ministerstvo, které má požadovanou dotaci na starosti. Zda byly podmínky pro poskytnutí dotace z EU splněny či ne žadateli příslušné ministerstvo oznámí písemně. Pokud ministerstvo žádost zamítne, je rozhodnutí konečné a není možné proti němu podat stížnost či odvolání.


Nejčastější problémy při čerpání

Na základě analýzy specializovaného útvaru ČSOB EU Centrum jsou průtahy při čerpání podpory z Evropské unie způsobeny díky dlouhým řízením o dotacích. Samotná příprava žádosti o dotaci z Evropské unie rozhodně nepatří mezi práce na pár hodin a pokud ji žadatel podcení a při tvorbě žádosti nesplní všechny požadovaná kriteria, riziko zamítnutí dotace je pak opravdu vysoké. Mezi další problémy při získávání dotací z EU patří také omezené vyplácení zálohových plateb pro neziskové organizace či malé obce, vyžadování nadbytečných dokladů k projektům či nedostatečná kontrola, díky které dostanou podporu i projekty s diskutabilní hodnotou.

"Je třeba zkrátit proces schvalování a vyplácení dotací a přizpůsobit je ostatním členským zemím. Bylo by dobré zavést zálohové platby i pro investiční projekty malých obcí a nevládních organizací, které tím pádem budou k čerpání dotací mnohem více motivovány," uvedl Bedřich Štogl ze specializovaného útvaru ČSOB EU Centrum.


Jak čerpání dotací z EU zefektivnit

Jedním ze způsobů, prostřednictvím kterých by bylo možné čerpání podpory z Evropské unie zrychlit, je podávání žádostí pouze elektronickou cestou. Tento způsob plně elektronického podávání žádostí již s úspěchem vyzkoušelo ministerstvo průmyslu a obchodu u operačního programu Podnikání a Inovace. V rámci zrychlení čerpání podpory je také potřeba zvážit zrušení povinnosti vyžadovat některé doklady k projektům, které odborníci označují jako nadbytečné.

"Myslíme, že vyplácení dotací z EU by se mělo zprůhlednit a zefektivnit. Podporu často dostanou i projekty, jejichž hodnota je z pohledu společnosti diskutabilní. Mimo to se dotační prostředky často používají třeba na nákup nadbytečného kancelářského vybavení," dodal Bedřich Štogl z ČSOB EU Centra.


Zdroj: Československá obchodní banka

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát