Dotace z EU dostupné pro malé a střední podniky

20.06.2007 | , Finance.cz
EU


Vzhledem k tomu, že se velká část neúspěšných žadatelů z řad malých a středních podniků z let 2004-2006 znovu chystá podat si žádost o dotaci z Evropské unie, připravili jsme pro vás přehled operačních programů, které jsou vhodné právě pro MSP.

Malé a střední podniky (MSP) patřili v období 2004-2006 mezi velmi aktivní žadatele o dotace z Evropské unie. Odborníci tedy v současné době předpokládají, že v letech 2007-2013 by mohl být podíl MSP na počtu všech schválených projektů až ve výši jedné třetiny. Podíl malých a středních podniků na objemu získané dotace však bude podle odhadu odborníků v letech 2007-2013 znatelně nižší. MSP totiž vzhledem ke své velikosti a omezené výši financí plánují většinou projekty menší velikosti v řádu milionů a díky omezenému rozpočtu jsou v celém programovacím období schopny realizovat pouze několik projektů.


 

Žadatelé z řad malých a středních podniků mohou dotace z Evropské unie čerpat buď přímo nebo cestou tzv. druhotného čerpání. První možnost čerpání dotací je vhodná pro rozvoj MSP se zaměřením na oblast podpory podnikání, inovací, lidských zdrojů či cestovního ruchu. Kromě dotací je však v rámci prvotního čerpání možné například získat zvýhodněný úvěr či bankovní záruky. Výše podpory se zde obecně pohybuje v průměru 50 procent s tím, že u malých a středních podniků může být zvýšena až o 10 procent. V případě tzv. druhotného čerpání dotací z Evropské unie se jedná například o účast MSP na výběrových řízených (samostatně či zprostředkovaně) zaměřených na dodávky nebo na služby pro jiné společnosti, které žádají o dotaci z EU. Činnosti a produkce mnoha malých a středních podniků totiž spadá do kategorie uznatelných nákladů projektů, které předkládají jiní žadatelé o dotace.

 
Graf: Odhad struktury žadatelů v období 2007-2013 (podíl na počtu projektů)

Podíl na počtu projektů
Zdroj: Dotační věstník

 

 

Střední podnik má podle Evropské unie méně než 250 zaměstnanců, roční obrat do 50 milionů eur, konečnou roční rozvahu do 43 miliónů eur a splňuje kritérium nezávislosti. Malý podnik má méně než 50 zaměstnanců, roční obrat do 10 mil. eur, konečnou roční rozvahu do 10 mil. eur a splňuje kritérium nezávislosti. Mikropodnik (drobný podnik) má maximálně 10 zaměstnanců, roční obrat do 2 mil. eur, konečnou roční rozvahu do 2 mil. eur a také splňuje kritérium nezávislosti.Mezi nejvhodnější programy pro malé a střední podniky patří v letech 2007-2013 především tématické operační programy (TOP). Jedná se například o Operační program Podnikání a inovace, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost či OP Životní prostředí. Pro bližší představu jsme pro vás níže v tabulce připravili orientační přehled operačních programů vhodných pro malé a střední podniky i s uvedením dostupných os jednotlivých programů.
Malé a střední podniky mohou čerpat evropské dotace také z regionálních operačních programů (ROP). Tyto operační programy většinou navazují na priority, které existovaly v rámci Společného regionálního operačního programu (SROP). I přesto však mají šanci čerpat finance z ROP i malé a střední podniky, které se zabývají například podnikatelskou činností zaměřenou na cestovní ruch. Zcela uzavřena není pro malé a střední podniky ani možnost získat evropské dotace na území hlavního města Prahy.

 
Graf: Odhad struktury žadatelů v období 2007-2013 (podíl na objemu získané dotace)

Podíl na objemu získané dotace
Zdroj: Dotační věstník

 

 

Pokud máte v plánu v letech 2007-2013 požádat o dotace z Evropské unie a nejste si jistí, zda váš projekt opravdu spadá do oblasti vámi zvoleného operačního programu, rozhodně vám doporučujeme si to ověřit. Jako zdroj informací můžete použít například případové studie schválených projektů, které naleznete na internetových stránkách agentury CzechInvest, portálu eDotace či Euroskop.

 
Tabulka: Operační programy vhodné pro MSP

Operační program Osy dostupné pro MSP
Integrovaný operační program Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb (2)
OP Lidské zdroje a zaměstnanost Adaptabilita (1)
Aktivní politiky trhu práce (2)
Sociální integrace a rovné příležitosti (3)
Mezinárodní spolupráce (5)
OP Podnikání a inovace Vznik firem (1)
Rozvoj firem (2)
Efektivní energie (3)
Inovace (4)
Prostředí pro podnikání a inovace (5)
Služby pro rozvoj podnikání (6)
OP Výzkum a vývoj pro inovace Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje (1)
Rozvoj kapacit pro spolupráci veřejného sektoru se soukromým ve výzkumu a vývoji (2)
Posilování kapacit vysokých škol pro terciární vzdělávání (3)
OP Vzdělávání a konkurenceschopnost Počáteční vzdělávání (1)
Terciární vzdělávání (2)
Další vzdělávání (3)
OP Životní prostředí Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní (1)
Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí (2)
Udržitelné využívání zdrojů energie (3)
Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží (4)
Omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik (5)
Zlepšování stavu přírody a krajiny (6)

Zdroj: Dotační věstník

 

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, CzechInvest, CzechTrade, Dotační věstník

 

Kde získat o dotacích z EU více informací

 

Které programy jsou pro MSP dostupné

 

Druhy dotací pro MSP

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát