Zvyšování úroků může zmírnit hypoteční boom

24.07.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Před deseti roky se úroky hypotečních úvěrů pohybovaly nad 10 % p.a., v současné době se průměrná úroková sazba pohybuje kolem 4,5 % p.a. Ovšem objevují se zprávy, že by ČNB mohla opět zvýšit základní úrokovou sazbu, a tím by došlo i ke zdražení hypoték.

V prvním pololetí letošního roku zaznamenaly banky rekordní růst počtu poskytnutých hypotečních úvěrů.  Lidé, kteří si hodlají pořídit vlastní bydlení dávají přednost mezi úvěry, které lze využít k pořízení bydlení, právě hypotečním úvěrům.  Zatímco na jedné straně banky hlásí rekordní výsledky a to jak u hypotečních úvěrů, tak i třeba u stavebního spoření, již se uvažuje o tom, že by mohlo dojít k dalšímu zvýšení základní sazby ČNB. A  právě výše této sazby ovlivňuje výši úroků, které banky svým klientům nabízí.


Po poklesu sazby opět rostou


V dubnu 2005 poklesla základní sazba ČNB na 1,75 %, což byla její minimální hodnota v průběhu několika posledních let. Od té doby se základní sazba již několikrát zvýšila. Od června 2007 dosahuje hodnoty 2,75 %. A co víc, podle člena bankovní rady Pavla Řežábka, by  k dalšímu zvýšení o čtvrt procentního bodu mohla přistoupit bankovní rada již na svém červencovém jednání, které je na programu tento týden. Tím by se sazba dostala nejvýš za posledních pět let.


Růst sazeb rovná se růstu úroků komerční úvěrů


Od ČNB stanovené repo sazby se odvíjí úroková sazba (PRIBOR), za kterou si banky navzájem poskytují úvěry na českém mezibankovním trhu a od ní se potom odvíjí i úročení komerčních úvěrů. Proto se zvýšení sazeb nejvíce promítne do zdražení hypotečních úvěrů a ostatních úvěrů na bydlení, snad jen s výjimkou klasických úvěrů ze stavebního spoření, kde je úroková sazba daná zákonem, který říká, že rozdíl mezi úrokovou sazbou z vkladů a úrokovou sazbou z úvěrů může být maximálně 3% body. Stavební spořitelny tento rozdíl většinou využívají a to tedy znamená, že pokud by stavební spořitelna chtěla zvýšit úroky z klasických úvěrů musela by také zvýšit úroky z vkladů, aby nepřekročila zákonem stanovený rozdíl. A právě zvýšení úroků z vkladů je jedním z pozitivních dopadů růstu sazeb ČNB.

Nejnižších úrokových sazeb dosahovaly hypoteční úvěry právě zhruba před dvěma roky, kdy základní repo sazba dosáhla svého minima, od té doby úroky postupně rostou, s tím jak se zvyšuje tato sazba. A právě předzvěst dalšího zvyšování ovlivňuje i budoucí žadatele o hypotéky. Nejen, že lidé chtějí získat hypotéku nyní, obava z rostoucích úroků, ale také při stanovování doby fixace úrokové sazby se budou chovat jinak.

V době, kdy se dá předpokládat zvyšování sazeb ČNB je vhodné volit spíše delší fixace. Proč? Po skončení fixačního období hypotéky banka stanovuje klientovi novou úrokovou sazbu a to podle aktuální situace na trhu, a tedy právě podle výše zmíněné repo sazby. Pokud je tedy předpoklad růstu sazeb (a s růstem sazeb se dá u nás počít i v dalším období, neboť průměrná základní sazba eurozóny je stále vyšší než naše) lze klientům doporučit volit delší období fixace. Ovšem existuje tu i ta možnost, kterou nemůžeme nikdy vyloučit, že sazby začnou opět klesat a klient bude mít vysokou sazbu fixovánu i v období, kdy úroky poklesnou. Spíše než pokles se ale dá očekávat další růst úroků i v budoucnosti, jelikož Česká národní banka v závislosti na ekonomickém vývoji naší země nastolila trend zvyšování základních úrokových sazeb, aby tlumila rostoucí inflaci. Na konci června guvernér ČNB Zdeněk Tůma řekl: "Lze říci, že ve všech cenových okruzích jdou ceny nahoru a jsou vyšší, než předpokládá prognóza." A právě nová prognóza inflačního vývoje rozhodne, zda se sazby opět zvednou.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ