Reforma hypotékám příliš nepřeje

28.08.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Začátkem minulého týdne představila vláda novou reformu, který do nového roku přinese celou řadu změn. Ty se projeví nejen ve zdravotnictví nebo na výplatních páskách, ale zasáhnou i hypoteční trh.

Začátkem minulého týdne schválila vláda návrh reformy veřejných financí. Přestože ještě musí projít horní komorou parlamentu a podpisem ji musí stvrdit prezident, je velice pravděpodobné, že od příštího roku nastane řada změn. Mezi ty nejdůležitější bezesporu patří úprava daňového systému v podobě změny sazeb daně z příjmu a daně z přidané hodnoty, konec bezplatného zdravotnictví a zcela novou podobu dostane systém sociálních dávek.


Plus pro státní pokladnu, mínus pro klienty


Právě úprava daňového systému se promítne i do oblasti hypoték. Jedním z reformních bodů je totiž také plánované zdanění výnosů z hypotečních zástavních listů. V současnosti jsou tyto výnosy od daně osvobozeny, jejich zrušením se zvýší náklady hypotečních bank. Je více než zřejmé, že tento krok nezůstane bez odezvy a promítne se do výše úrokových sazeb. Samotní zástupci jednotlivých bankovních domů potvrzují, že splácení hypotéky v budoucnu podraží.

Zatímco zájemci o hypotéku budou muset hlouběji sáhnout do své peněženky, státní pokladna si polepší zhruba o 800 milionů korun. Navíc podle ministerstva financí se vláda rozhodla pro zdaňování výnosů z hypotečních listů kvůli jednodušší správě daňových příjmů.


Sazby rostou, hypotéky podražují


Rekordní zájem o hypotéky „nutí“ finanční instituce neustále vyvíjet a zdokonalovat svoji nabídku, aby hypotéky zpřístupnily co největšímu počtu lidí. Oblast hypoték je jednou z nejdynamičtějších, díky silným 70. ročníkům a příznivým úrokovým sazbám si banky na nedostatek klientů rozhodně nemohou stěžovat.

Přestože na hypotečním trhu vládne poměrně tvrdá konkurence, splácení hypoték v posledních měsících a týdnech podražilo. Centrální banka se v květnu rozhodla po několikaměsíční odmlce zvýšit základní sazbu o čtvrt procentního bodu, stejný výsledek přineslo i červencové zasedání. V současnosti se tak klíčová repo sazba dostala na 3,0 procent. A právě od ní se odvíjí úročení komerčních úvěrů, ty hypoteční nevyjímaje. Výše splátek tak v letošním roce o několik desítek korun vzrostla, další stokoruny navíc si budou muset zájemci o hypotéku připravit v novém roce. Díky reformě by úroky z hypoték měly vzrůst zhruba o půl procentního bodu. "To je při běžné hypotéce na 1,7 milionu na dvacet let pět set korun," cituje Davida Sahulu z Hypoteční banky server Novinky.cz.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ