Je bydlení v Čechách příliš drahé?

06.09.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ceny nemovitostí v České republice opět rostou rychlejším tempem než ve většině zbylých zemí Evropské unie. V absolutním srovnání jsou stále relativně nízké, ale například v Praze je poměr ceny bytu a mzdy téměř třikrát horší než v Berlíně…

Ceny nemovitostí zaznamenaly v roce 2006 po zhruba třech letech cenové stability poměrně rychlý růst, který převýšil růst mezd v ekonomice. V rámci regionálního srovnání byl tento růst cen tažen především vývojem v Praze. V některých regionech je přitom růst cen v meziročním srovnání velmi výrazný − nabídkové ceny bytů v Praze rostly ke konci roku 2006 meziročním tempem 24,3 %, přičemž akcelerovaly především v druhé polovině roku. Je však otázkou, zda je tento nárůst cen přirozený a zda nemůže podpořit vytvoření „bubliny“ na trzích nemovitostí. Indikaci počátku cenové bubliny může naznačovat porovnání vývoje cen bytů a příjmů. Podíl cen bytu v Praze k ročním mzdám se ke konci roku 2006 přiblížil úrovni z konce roku 2003, kdy vrcholily spekulace o růstu cen bytů v souvislosti se vstupem ČR do EU, které se nakonec nepotvrdily.

 

Srovnání růstu cen nemovitostí v ČR a EU


Zatímco v předchozích letech růst cen nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie zaostával, současné zrychlení růstu cen nemovitostí je poměrně dobře vysvětlitelné právě doháněním cenové úrovně v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU. Podle výroční zprávy European Council of Real Estate Professions činila cena bytů v Praze ke konci roku 2005:

  • 87,3 % ceny v Berlíně
  • 70,8 % ceny v Hamburku
  • 81,9 % ceny ve Vídni
  • 45,5 % ceny v Římě
  • 26,2 % v Madridu
  • 23,5 % v Paříži

V letech 1997 − 2005 přitom růst cen v ČR nebyl v porovnání se zeměmi EMU příliš vysoký (viz graf). Oproti eurozóně jako celku sice ceny nemovitostí v ČR rostly mírně rychleji, to však bylo do velké míry dáno tím, že byl index cen nemovitostí v eurozóně ovlivněn stagnací, resp. poklesem cen v Německu. Růst cen nemovitostí v ČR do roku 2005 poměrně výrazně zaostával za růstem v zemích s vyššími růsty HDP (Irsko, Řecko, Španělsko), přičemž důležitý je rovněž fakt že tamní ceny nemovitostí rostly z podstatně vyššího srovnávacího základu.

Graf: Mezinárodní srovnání vývoje cen nemovitostí (1997=100)

ceny_nemovitosti.gif

V rámci mezinárodního srovnání může je zajímavý fakt, že v rámci eurozóny rostou ceny nemovitostí nejpomaleji u sousedů a významných obchodních partnerů ČR, tedy Německa (za období 1997 − 2005 pokles cen o 2,7 %) a Rakouska (za období 1997 − 2005 pokles cen o 2,8 %). Absolutní ceny nemovitostí v Německu a Rakousku jsou sice stále mírně vyšší než v ČR, podíl cen bytů a mezd je však pro Prahu téměř třikrát vyšší než pro Berlín, Vídeň či Hamburk.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ