Lze si půjčit na bydlení od státu?

01.10.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chystáte se pořizovat nebo rekonstruovat bydlení a pátráte po tom, jaký ústav vám půjčí nejlevněji? Možná, že to bude Státní fond rozvoje bydlení, kde naleznete cestu pro snížení finanční zátěže, kterou vám přinese splácení úvěrů.

Téma týdne: Bydlení s úvěry od státu

Úvěry ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) nejsou v žádném případě konkurentem hypotečním úvěrům ani úvěrům od stavebních spořitelen. Nejsou ani jejich alternativou. Představují výborný doplněk, ovšem pro věkově a legislativně omezenou skupinu obyvatelstva. Při splnění požadavků vám SFRB půjčí až 300 000 Kč za nejnižší úrokovou sazbu na trhu.


SFRB je dobrým partnerem


Cílem SFRB je stimulace investic do bydlení, a to jednak do nové bytové výstavby, jednak do oprav, rekonstrukcí a modernizací stávajícího bytového fondu. Půjčky od SFRB slouží k snížení finanční zátěže, kterou nesou klienti komerčních institucí. Získáním určitých částek bez poplatků a za minimální úroky se rázem můžete dostat k nižšímu měsíčnímu zatížení než při plném komerčním úvěru. Uspokojení z nulových počátečních nákladů vám může zkazit akorát rozsáhlejší administrativa. Na webových stránkách Fondu jsou k dispozici formuláře žádostí, jež lze stáhnout, vyplnit a spolu s potřebnými přílohami zaslat na adresu Fondu (Praha 1, Dlouhá 13 nebo Olomouc, Dolní nám. 9). Žádosti se smí podávat kdykoliv v průběhu roku a jsou též průběžně vyřizovány.


Nabídka


Podpůrné programy lze rozdělit do 3 skupin, my se zaměříme na úvěry pro mladé lidi (zbývající dvě tvoří dotace obcím na výstavbu nájemních bytů a úvěry obcím na opravy a modernizace). Rozšíření nabídky Fondu není v blízké době pravděpodobné. Spíše dojde k zúžení zrušením některých nástrojů v souvislosti s přestavbou programů podpory bydlení v návaznosti na programové prohlášení vlády. Zajištění úvěrů ze SFRB je vždy požadováno, ale bere se ohled na již pravděpodobné zastavení nemovitosti bance nebo spořitelně. Přednost je dávána ručitelskému závazku (96 %), ale především – s Fondem se ve většině případů lze rozumně dohodnout. Nebudete-li mít možnost získat ručitele, Fond akceptuje i jiné způsoby, např. sjednání exekutorského zápisu, zástavu jiných nemovitostí či hodnotách apod. Fond si neúčtuje žádné poplatky za uzavření úvěru nebo vedení povinného účtu. V roce 2006 poskytl 3 999 úvěrů na pořízení bytu; všech úvěrů od počátku (včetně úvěrů na opravy modernizace) do dnešního dne poskytl více jak 24 000.

Ve skupině úvěrů pro mladé lidi nalezneme tři zástupce: půjčku 150, 200 a 300. Názvy jednoduše ilustrují sumu v tisících korunách, kterou lze od státu získat. Úvěry 200 a 300 jsou určeny na pořízení bytu (pojednáme o nich v následujících dnech), zatímco Úvěr 150 má poněkud odlišný účel.


Úvěr 150


Vládní nařízení z roku 2006 umožnilo mladým rodinám i statní půjčky na modernizaci bytu. Přesněji je jeho účel vymezen na opravy a modernizaci bytu, bytového domu, rodinného domku nebo na připojení domu k sítím technické infrastruktury. Bohužel je existence Úvěru 150 nebezpečně ohrožena. Od roku 2008 ho současná vláda již nechce poskytovat, tudíž na něj ani Fond nebude mít vyčleněné prostředky. V nabídce SFRB ho v současnosti nicméně stále naleznete. Úvěr lze získat až do výše 150 000 Kč se splatností na 10 let. Úroková sazba ve výši 2 % p. a. je garantovaná na celou dobu splácení. Váš měsíční rozpočet by byl tedy zatížen konstantní měsíční splátkou zhruba 1 500 Kč po dobu deseti let. Žadatelem může být FO žijící v manželství nebo samostatná osoba, jež ovšem trvale pečuje alespoň o jedno nezletilé dítě. V roce podání žádosti nesmí dosáhnout 36 let. U manželů však stačí, když věkový limit splní pouze jeden z nich. Možnost přerušit splácení je umožněna až na 2 roky. V takovém případě se splatnost úvěru prodlouží o dobu, na kterou bylo povoleno přerušení splácení. Příjemné je, že úvěr lze i mimořádně splácet bez jakýchkoli sankcí. Co se rozumí pod pojmem modernizace, kdy nelze úvěr poskytnout a stejně tak i další podrobné informace se dozvíte přímo na adrese SFRB.

Jak ušetřit za vytápěníNa bydlení si lze půjčit i od státu. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se podíváme jaké úvěry lze získat od Státního fondu rozvoje bydlení. Nejprve se zaměříme na Úvěr 150, poté na Úvěr 200 a 300 a nakonec na ostatní podporu, například pro obce či bytová družstva.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ