Levné půjčky na nové bydlení

03.10.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úrokové sazby hypoték rostou a porostou i nadále. Je tak na čase začít uvažovat o levnějších variantách financování bydlení. Jednou z nich je úvěr na nové bydlení od SFRB ve výši 200.000 korun úročený jen třemi procenty ročně.

Téma týdne: Bydlení s úvěry od státu

Díky své výši, 200.000 korun, je tento úvěr od Státního fondu rozvoje bydlení vhodný především jako doplňek vlastních zdrojů či jiného úvěrového produktu, zejména pak hypotéky. Úvěr ve výši 200.000 korun je stejně jako úvěr na 300.000 korun, o kterém budeme psát zítra, poskytován Státním fondem rozvoje bydlení na výstavbu vlastního bydlení, tedy bytu či rodinného domku. Rozdíly mezi oběma úvěry jsou především ve výši úrokové sazby, která je v případě úvěru na 200 tisíc tři procenta ročně a v případě úvěru 300.000 jen dvě procenta ročně. Dalším důležitým rozdílem je fakt, že jedinou podmínkou, kterou musí žadatel o úvěr 200 tisíc korun splnit je věk do 36 let a nikoliv, jako u úvěru na 300 tisíc i manželství či nezletilé dítě v péči. Cílem tohoto úvěru, který je starším kolegou úvěru na 300.000 korun, je zvýšit dostupnost nového vlastního bydlení mladým lidem, kteří vlastní bydlení nemají. Úvěr je poskytován na základě úvěrové smlouvy uzavřené mezi žadatelem a Státním fondem rozvoje bydlení.

Základní charakteristika úvěru:

  • maximální výše úvěru - 200 tis. Kč
  • úvěr je úročen 3% p.a.
  • čerpání úvěru se musí zahájit do 2 let od podpisu úvěrové smlouvy
  • úvěr je splatný do 10 let ode dne, kdy bylo započato s jeho čerpáním
  • úvěr je možné kombinovat s úvěrem ze stavebního spoření nebo s hypotečním úvěrem
  • na poskytnutí úvěru není právní nárok
  • anuitní splátka při úvěru 200 tis. Kč a době splatnosti 10 let je 1931 Kč

Základní podmínkou pro poskytnutí úvěru je věk žadatele. Ten nesmí (v případě manželů ani jeho partner) v roce podání žádosti dovršit věk 36 let. Žadatel (v případě manželů ani jeho partner) rovněž nesmí být v době podání žádosti o úvěr vlastníkem nebo spoluvlastníkem bytu, bytového domu či rodinného domu. Byt nebo rodinný dům s jedním bytem postavený s pomocí tohoto úvěru musí po dobu splácení úvěru sloužit k bydlení žadatele, kterému byl úvěr poskytnut. Podlahová plocha všech místností bytu, včetně místností, které tvoří příslušenství bytu, nesmí překročit 80 m2 a podlahová plocha všech místností bytu v rodinném domě s jedním bytem včetně místností, které tvoří příslušenství bytu kromě garáže, nesmí překročit 120m2. Do podlahové plochy se nezapočítává plocha lodžií a balkonů. Poslední nutnou podmínkou je, že stavební povolení vydané po 1. lednu 2000.


Co následuje po podání žádosti o úvěr?


Jakmile Státní fond rozvoje bydlení obdrží žádost o úvěr, provede její celkové vyhodnocení. Následně žadatele telefonicky nebo písemně vyzve k případnému doplnění podkladů. V případě, že žádosti o úvěr nebude vyhověno a úvěr nebude poskytnut, obdrží žadatel písemné vyjádření o zamítnutí žádosti a důvodech, které k zamítnutí vedly. V případě schválení žádosti o úvěr bude žadatel pozván k osobnímu projednání a podpisu úvěrové smlouvy na některé z pracovišť Státního fondu rozvoje bydlení. Žádost o úvěr je možné zaslat poštou na pracoviště Státního fondu rozvoje bydlení v Praze nebo v Olomouci.

 

Jak ušetřit za vytápěníNa bydlení si lze půjčit i od státu. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se podíváme jaké úvěry lze získat od Státního fondu rozvoje bydlení. Nejprve se zaměříme na Úvěr 150, poté na Úvěr 200 a 300 a nakonec na ostatní podporu, například pro obce či bytová družstva.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ