Jak vybírat banku pro čerpání hypotéky?

24.10.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Obzvláště pokud hodláte stavět nemovitost svépomocí, buďte při výběru banky obezřetní. Částku budete totiž pravděpodobně čerpat na víckrát a banky nabízí různou administrativní náročnost.

Hypoteční úvěr lze vybírat podle řady kritérií. Mnoho žadatelů se řídí výší úrokových sazeb, nebo třeba dostupností. Existuje ovšem i zdánlivě nepodstatná fáze čerpání, při které jsou u bankovních domů poměrně podstatné rozdíly. Některé banky vás budou administrativě zatěžovat, jiné vám fázi čerpání co nejvíce zjednoduší.
 
Při čerpání se tedy naposled, ale o to výrazněji projeví důležitost volby bankovního domu. Rozdělme si pořízení nemovitosti na koupi a výstavbu. U koupě lze čerpat prostředky v zásadě dvojím způsobem a vzhledem k jednorázové potřebě financí, nejsou u bank rozdíly.

  • podle návrhu na vklad – rychlejší ovšem dražší varianta, nebo
  • na základě výpisu z listu vlastnictví (LV) – levnější, ale pomalejší varianta

U výstavby záleží, zda se rozhodnete pro svépomoc, tedy stavbu ve vlastní režii, nebo výstavbu dodavatelsky, tzv. „na klíč“. V kontextu vyřizování hypotéky je výhodnější stavět svépomocí, neboť u dodavatelské varianty už se nedají dělat následné změny – je velmi neflexibilní. Potřebovat budete Stavební povolení, Projekt, Smlouvu o dílo a Rozpočet. Již zde je důležité zmínit, že některé banky nevyžadují rozpočet od profesionála.

U svépomoci se setkáte u bank až se třemi přístupy při čerpání. Nejnáročnější varianta (a bohužel zatím užívaná většinou bank) předpokládá dojití s každou fakturou na banku, kde vám bude následně proplacena. Jistě si představíte, jak vás to může zatěžovat, pokud nemáte bankovní pobočku blízko. Dalším způsobem, se kterým se lze setkat u České spořitelny je vyplácení záloh – banka vám dá k dispozici například 500 tis. korun a až je vyčerpáte, stavíte se pro další. S konečně nejjednodušším řešení přišla nedávno až Raiffeisenbank – nepožaduje po vás návštěvy poboček, nýbrž sama kontroluje vaše faktury.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ