S jakými doklady pro překlenovací úvěr?

08.11.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Přemýšlíte o vlastním bydlení? Stavíte či kupujete nemovitost? Pokud se chystáte využít stavebního spoření, resp. překlenovacího úvěru, pak vězte, že budete potřebovat celou řadu dokladů a dokumentů.

Možností, jak financovat vlastní bydlení, je celá řada. Pokud nemáte bohaté příbuzenstvo ani tučné konto, pak se můžete obrátit na některou z finančních institucí. Existuje hned několik produktů, které jsou primárně určeny k řešení bytových potřeb. Jedním z nich je i stavební spoření a překlenovací úvěr.


Překlenovací úvěr na cokoliv


Možnosti využití překlenovacích úvěrů od stavebních spořitelen jsou široké, v zásadě jsou však určeny na pořízení nebo rekonstrukci bydlení. Ať už jde o koupi bytu či domu nebo rekonstrukci, rozšíření nebo modernizaci stávajícího bydlení. Při jeho vyřizování je třeba stavební spořitelně předložit řadu dokladů a dokumentů. Bez nich vám bude úvěr jen těžko „přiklepnut“.


Bez občanky ani ránu


Stejně jako u jiných finančních produktů, i v případě vyřizování překlenovacího úvěru je nezbytné předložit platný průkaz totožnosti. Bez něj vám stavební spořitelna potřebné prostředky na bydlení neposkytne. "Klient musí mimo své totožnosti doložit také trvalý pobyt na území ČR a prokázat platební schopnost. K získání úvěru jsou potřebné i doklady, jimiž se prokáže účel úvěru,“ vysvětluje Helena Dušková, tisková mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot. Právě k doložení účelu půjčky se váže nejvíce dokumentů, jelikož u úvěrů od stavebních spořitelen musíte vypůjčené prostředky vždy investovat do tzv. bytové potřeby.


Koupě nemovitosti, stavba či rekonstrukce?


Jaké doklady a dokumenty po vás bude stavební spořitelna požadovat, to záleží na tom, zda pořizujete již existující nemovitost nebo hodláte stavět.

  • Z hlediska požadovaných dokladů je nejjednodušší koupě nemovitosti. „Kromě již zmíněných dokladů postačí kupní smlouva a aktuální výpis z katastru nemovitostí, který nesmí být starší než 3 měsíce,“ říká Helena Dušková.
  • Pro vyřízení úvěru na koupi pozemku budete potřebovat smlouvu o budoucí kupní smlouvě nebo kupní smlouvu a doklad, ze kterého vyplývá, že se jedná o stavební pozemek (pravomocné stavební povolení, územní rozhodnutí či potvrzení příslušného stavebního úřadu). Stejně jako u koupi nemovitosti, ani v tomto případě nesmíte zapomenout na aktuální výpis z katastru.
  • Pokud chcete stavět rodinný dům, součástí žádosti o úvěr musí být stavební povolení, rozpočtové náklady na stavbu a smlouva o výstavbě (s dodavatelem, stavební společností apod.), pokud existuje.
  • V případě rekonstrukce domu či bytu záleží na tom, zda úpravy provádí vlastník nebo nájemce. Vlastník musí předložit výpis z katastru, rozpočtové náklady a pravomocné stavební povolení (příp. ohlášení stavebních prací). Při menších úpravách, uvedených v zákoně, není povolení nutné. Spořitelně pak postačí čestné prohlášení. Nájemce si kromě stavebního povolení musí připravit nájemní smlouvu a souhlas vlastníka.


Porovnání příjmů a výdajů, ručení


Další z důležitých náležitostí při vyřizování překlenovacího úvěru ze stavebního spoření je prokázání platební schopnosti. Společnost, ve které pracujete, musí potvrdit na speciálním formuláři váš čistý příjem za poslední tři měsíce. Pokud jste ve zkušební době, raději svou žádost o úvěr odložte. Součástí dotazníku bývá i část týkající se vašich finančních závazků (leasing na auto, hypotéka a jiné půjčky).

Při poskytnutí úvěru spořitelna požaduje také doklady spojené s ručením. Při zajištění úvěru nemovitostí musí klient předložit aktuální výpis z katastru k zastavované nemovitosti, znalecký posudek (odhad hodnoty zastavované nemovitosti) a pojistnou smlouvu na tuto nemovitost.


Jak najít práci?Pokud se rozhodnete využít nabídky stavebních spořitelen, není od věci si předem zjistit, jaké doklady budete na ten který účel pro vyřízení překlenovacího úvěru potřebovat. Běhání po úřadech a shánění listin může být časově náročné.

 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ