Ušetřete na lyžařském vybavení

19.11.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zimní dovolenou má drtivá většina z nás spojenu s lyžemi, ať už běžeckými či sjezdovými. Lyže ani vybavení na ně však nejsou zadarmo, a to když je kupujete ani když si je půjčujete. Přečtěte si kolik lyžařské vybavení stojí a jak na něm lze ušetřit.

Téma týdne: Jak ušetřit na zimní dovolené?

Mezi letní a zimní dovolenou je jeden podstatný rozdíl. Zatímco na letní dovolenou, například k moři, lze většinou vyrazit jen s běžným oblečením a vybavením a nutné je pořídit si maximálně tak plavky, pokud je již nemáte koupeny, zimní dovolená je v tomto ohledu o něco finančně náročnější. Na zimní dovolenou je potřeba se teple a kvalitně obléci a obout a pokud vyrážíte na lyže, je třeba ještě nakoupit potřebné vybavení. Náklady na kompletní lyžařské vybavení, zvláště pokud vybavujete celou rodinu, dosahují desítek tisíc korun. Pravda jedná se o jednorázovou investici a pořízené vybavení pak můžete používat i několik let, nicméně faktem je, že se díky němu zimní dovolená pořádně prodraží.

Půjčovny či bazary ušetří spoustu peněz za vybavení


Průměrná cena kompletní výbavy střední třídy na sjezdové lyžování (lyže, vázání, boty, hole, bunda a kalhoty) se pohybuje kolem 20.000 korun. Cena, kterou je třeba zaplatit za obdobně kvalitní kompletní výbavu na běžky je sice o něco nižší, ale minimálně 10.000 vás také bude stát. Pořídit si zimní lyžařskou výbavu tedy není zrovna levná záležitost. Pokud jste náruživými lyžaři a běžkám či sjezdovkám holdujete, pak je určitě lepší do kompletního lyžařského vybavení investovat a výbavu si pořídit.

Jiná je ovšem situace, jestliže se na lyže dostanete jen jednou za několik let či maximálně na pár dní v roce. Pak je pořízení kompletní lyžařské výbavy zbytečným luxusem. Řešením pro sváteční lyžaře jsou pak půjčovny či bazary, kde se již ceny pohybují zcela v jiných úrovních. V bazaru lze výbavu na sjezdové lyžování kvalitativně odpovídající střední třídě v pohodě sehnat do deseti tisíc korun. V případě půjčovny (bundy a kalhoty drtivá většina půjčoven nenabízí) si pak sáhnete do peněženky ještě pro nižší částky. Týdenní půjčovné lyžařského setu střední třídy na sjezdové lyžování stojí už od 1.300 korun.

Přehled cen lyžařského vybavení střední třídy v obchodech, bazarech a půjčovnách naleznete v tabulce níže. Při její tvorbě jsme vycházeli z informací, které lze běžně nalézt na internetu - cen loňských modelů lyží a oblečení a cen za které jsou tyto výrobky nabízeny v bazarech a půjčovnách.

Tabulka: Srovnání cen zimního lyžařského vybavení

Lyžařské vybavení Cena za nové Cena v bazaru Půjčovné (za týden)
Sjezdové lyže (s vázáním) 6.500 Kč 4.000 Kč 950 Kč
Boty pro sjezdové lyžování 4.000 Kč 1.900 Kč 350 Kč
Běžecké lyže (s vázáním) 3.000 Kč 1.800 Kč 800 Kč
Boty pro běžecké lyžování 2.000 Kč 1.200 Kč 200 Kč
Lyžařská bunda 3.500 Kč 2.000 Kč -
Lyžařské kalhoty 2.000 Kč 1.100 Kč -

Zdroj: www.prosports.cz 


Jak ušetřit na zimní dovolené?Téma naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků tentokrát zní: Jak ušetřit na zimní dovolené? Nejprve se dozvíte, jak co nejlevněji nakoupit lyžařské vybavení, poté se podíváme na náklady na ubytování, jídlo a vleky. Nakonec se na zimní dovolenou podíváme z pohledu konkrétních finančních produktů.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ