Za energie si budeme muset připlatit

22.01.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Bez elekřiny, plynu ani vody se neobejdeme, navíc v budoucnu jejich spotřeba ještě výrazně poroste. Není proto důvod proč by v příštích letech měly ceny těchto energií klesat. Každoroční zdražování přichází, připravte se na něj.

České domácnosti si letos a nutno říci, že i v letech příštích, sáhnou díky zdražování energií hlouběji do kapsy. To je jasné. Navýšení nákladů bude však u každé domácnosti rozdílné. Nejvíce zapláčou domácnosti, které svítí, ohřívají vodu, topí i vaří pomocí elektřiny (jež bude zdražovat nejvíce), zde totiž může jít i o tisíce korun ročně. Většina domácností však pocítí zdražení “jen“ v řádu stovek korun ročně. Bohužel však existují i nepřímé dopady růstu cen energií na náklady domácností - díky zdražování energií zdražuje řada zboží, když například zdražení pečiva nedávno velké pekárny obhajovaly právě růstem cen energií. Jednou z cest, jak se vyrovnat se zdražováním energií je omezit jejich spotřebu. V tomto úsilí by vám měly pomoci fintriky, které jsme si pro vás tento týden připravili.

O kolik procent se zvednou ceny energií příští rok?


Letošní rok je z pohledu cen energií rokem výrazného růstu. Porostou ceny všech energií, tedy elektřiny, plynu i vody. Největšího zdražení se letos očká elektřina, která zdraží pro podniky o 15 % a pro domácnosti o cca 10%. Plyn či voda pak zdraží o něco méně, kolem 5 %. To pro domácnosti ani pro firmy a podnikatele rozhodně nejsou dobré zprávy. Ptáte se, proč vlastně energie tak zdražují, když navíc energetické podniky hlásí rekordní zisky? Nalézt jednoduchou odpověď není snadné, nicméně hlavní důvody vyjmenovat lze. Pokud celou věc maximálně zjednodušíme a pokusíme se nalézt vždy jeden hlavní důvod, pak růst cen elektřiny je způsoben jejím nedostatkem v celé Evropě, růst cen plynu zdražováním ropy, s jejíž cenou jsou ceny plynu úzce svázány a růst cen vody je způsoben poklesem její spotřeby, kdy pro zachování zisků pro obnovu a údržbu vodních sítí jde cena nahoru.

Zisky by měly spolknout investice


To, co je v souvislosti s růstem cen energií trnem v oku české veřejnosti, jsou rekordní zisky energetických společností. Zde je potřeba si uvědomit, že ČEZ sice má v současnosti obrovské zisky (i díky prodeje elektřiny do zahraničí), ale musí v budoucnu investovat poměrně značné prostředky nejen do výstavby nových zdrojů a samozřejmě také do obnovy starých elektráren, které už budou dožívat a bude potřeba je modernizovat nebo nahradit novými zdroji. A právě tyto investice by měly být financovány i ze současných vysokých zisků ČEZu. Druhou věcí jsou ale obrovské odměny vyplácené top managementu tohoto energetického gigantu. Ty lze při rostoucích cenách elektřiny před naštvanými domácnostmi obhájit jen stěží, byť nutno říci, že v zahraničí se nejedná o nic neobvyklého.

Budou během příštích let ceny energií dále růst?


Vzhledem k faktu, že nedostatek elektrické energie je dlouhodobý evropský problém, který se nedaří řešit (ani u nás nedochází k výstavbě nových větších výrobních zdrojů) a spotřeba elektrické energie díky růstu ekonomiky a tím i životní úrovně také poroste, bude cena elektřiny růst i v příštích letech. Po další dva až tři roky tedy poroste cena elektřiny současným, výrazným tempem, tedy kolem 10 až 15 % ročně, dokud se nesrovnáme s cenou v Německu. Poté již růst cen elektřiny nebude tak výrazný, nicméně bude pokračovat i nadále. Podobně jsou na tom i ostatní energie. Ceny plyn sice krátkodobě mohou (tak jako se stalo na začátku letošního roku) i klesat, nicméně dlouhodobě budou růst ročně kolem 5 až 10 %. Ceny vody budou zdražovat nejméně, nicméně i ony podraží kolem 4 % ročně.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ