Vyplatí se služby developerů a realitních makléřů?

26.02.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jestliže si chcete pořídit nemovitost, jako první nejspíš řešíte otázku: novou, nebo starší? V poslední době sahá stále více lidí po nové nemovitosti - developerské firmy mají tedy napilno. Řada lidí má však třeba s “postavením na klíč“ špatné zkušenosti…

Pořízení nové nemovistosti, má mnohé výhody. Můžete zasahovat do stavby, zvolit si materiály či uspořádát interier podle potřeby a chuti. Rovněž víte, že vysněný byt či dům vám v nejbližších třiceti letech nespadne na hlavu. Důležitou roli zde hraje developer – firma, která kompletně realizuje výstavbu projektu. Na co si dát při jeho vybírání pozor?


Znaky dobrého developera


Většina společností vybírá ne zrovna nízké zálohy již v době, kdy v místě vašeho budoucího bydliště ještě šumí les. Nemovitost také splácíte už v průběhu stavby, což pro vás může být nevýhodné. Mohou se například změnit původní podmínky, developer se může se stavbou zpozdit nebo v nejhorším případě i zkrachovat, aniž by stavbu dokončil. Podle čeho tedy poznáte kvalitního developera?

  • Už něco postavil, příp. získal ocenění. Zjistěte si, jaké byty nebo domy již vybraný developer postavil, a jeďte se na ně podívat. Líbí se vám? Určitě se také hodně dozvíte, pokud se zeptáte jejich majitelů, jak byli s developerem spokojeni. Zjistíte mnohem zajímavější věci než pouze z reklamy nebo internetových stránek developera. Pokud převažuje kladný názor, je to dobré. Jestliže jste museli vyslechnout, že se společnost zpozdila, změnila podmínky či postavila nemovitost opravdu nekvalitně, raději se vydejte prozkoumat jiné nabídky. Dobrou vizitkou mohou být i získaná ocenění. Vyhrál developer nějakou odbornou soutěž? Pak ke své práci zřejmě přistupuje zodpovědně a odborně a vy byste měli být s výsledkem spokojeni.
  • Vaši známí ho chválí. Sežeňte si reference přes známé. Ptejte se kolegů, příbuzných i přátel, zda mají s developerem nějaké zkušenosti – případně zda je nemají jejich známí. I tímto způsobem se můžete dozvědět spoustu důležitých intormaci.
  • Ochotně vám vyjde vstříc. Připadá vám smlouva u developera nevýhodná? Vysvětlil vám, že je to jejich standard, a že si zatím nikdo nestěžoval? Tak ať mu ji raději podepíše někdo jiný! Pokud s nějakým bodem ve smlouvě nesouhlasíte nebo vám přijde nesrozumitelný, nepodepisujte ji. Kvalitní společnost sází na individuální přístup a bude se snažit vašim požadavkům vyhovět.
  • Má jasně a srozumitelně stanovené podmínky. Chtějte dopředu vědět, zda si budete muset s bytem koupit i parkovací místo nebo garáž. A také žádejte informaci, kdy a jakým způsobem vznikne společenství vlastníků, jak vysoké budete platit poplatky za údržbu domu, a kdo ji bude provádět. Dobrý developer by vám na všechny tyto otázky měl podat jasnou odpověď. Jestliže vás odbyde, případně se vás bude snažit uklidnit nějakou neurčitou odpovědí, zkuste si najít kvalitnější firmu.


Banky vám vyjdou vstříc


Koupí bytu či domu od developera však získáte i výhody. Většina těchto společností úzce spolupracuje s bankami a je schopna spoustu věcí zařídit za vás. Ať už si zájemci o úvěr zažádají přímo v hypoteční bance, nebo přes developera, získají hned několik výhod: v každém případě výrazně nižší nároky na administrativu, ale také třeba slevu z úrokové sazby nebo z poplatků. Po klientech není ani často vyžadováno zpracování odhadu ceny nemovitosti. Takže ačkoliv by někteří kupující mohli být nedůvěřiví k tomu, aby vyřízení úvěru nechali na developerské společnosti, obávají se zbytečně. Získají stejně dobré podmínky, jako kdyby žádali u banky přímo, a navíc ušetří čas, protože veškeré záležitosti spojené s hypotékou za ně vyřídí developer.


Znaky dobré realitní kanceláře nebo makléře


Možná jste se rozhodli koupit starší nemovitost. I ta má mnohé výhody, například cena bývá příznivější než u novostavby. Starší byt či dům můžete koupit sami nebo přes realitní kancelář. Tu však vybírejte pečlivě, protože i mezi nimi je velký rozdíl v kvallitě. Mnohé prozradí vzhled kanceláře, chování personálu nebo vzor zprostředkovatelské smlouvy. Pokud je realitní makléř schopný, dokáže vám vybrat vhodnou nemovitost, provést vás bludištěm smluv, ohlídat, aby byly všechny smlouvy platné, a abyste o své peníze nepřišli. Jak však poznáte kvalitního makléře nebo kancelář?

  • Je solidní a otevřený. Důvěřujte takovému makléři, který dokáže rozumně poradit a nejen přehnaně chválit. Samozřejmě že se snaží prodat, ale měl by znát meze. Svěřil vám, že kohoutek v koupelně trochu kape, ale že by věděl o firmě, která ho levně a dobře vymění? Jste v dobrých rukách. Nabízí vám starou a neudržovanou garsonku na sídlišti za dva miliony a tvrdí, že takhle lacině nic jiného neseženete? Seberte se a prchejte.
  • Je zkušený, ochotný a má přehled. Správný makléř vám dokáže poradit v celé řadě věcí. Zná smlouvy, přesně vám vysvětlí, jak bude proces nákupu probíhat, poradí vám ohledně daně z převodu nemovitosti, zajistí notářskou nebo bankovní úschovu peněz nebo vám vysvětlí, co dělat v případě, že chcete koupit družstevní byt. Bytem v družstevním vlastnictví sice nemůžete ručit, ale pokud máte možnost zastavit jinou nemovitost v osobním vlastnictví, například dům rodičů nebo byt pratety, banka vám hypotéku bez problémů poskytne.
  • Je v Asociaci realitních kanceláří. Chtějte vědět, zda je realitní kancelář v Asociaci realitních kanceláří, což je profesní sdružení makléřů. Firmy, které se staly členy, dodržují profesní etiku a jsou pojištěny pro případné problémy.

Autorka je ředitelkou nových produktů Hypoteční banky

Autor článku

Radomíra Papoušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ