Co ovlivňuje cenu bytu?

04.03.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Výslednou cenu bytu ovlivňuje mnoho faktorů. Není to pouze lokalita, ale například i výhled z okna, nedávná rekonstrukce, či i patro, ve kterém se byt nachází. Ukážeme vám některé cenové souvislosti, aby jste se nemuseli 100% spoléhat na posudek odhadce.

Jestliže si právě pořizujete vlastní byt, určitě jste v nabídkách realitních kanceláří zaznamenali řadu poznámek týkajících se nabízeného bytu a jeho okolí. Např. zmínku o plné občanské vybavenosti, že byl dům zateplen nebo byt má nové zděné jádro. Napadá vás, že jde o trochu zbytečné poznámky? Ale co když tyto informace určují cenu bytu a dokáží předejít řadě problémů?


Rozhoduje lokalita


Cenu bytu ovlivňuje celá řada faktorů. Především však lokalita. Tradičně nejdražší byty a domy se vyskytují v Praze. Prudký nárůst cen nových i starších bytů se s největší pravděpodobností nebude opakovat, spíše půjde o pozvolné stoupání v řádech několika procent. Ceny by se měly nadále lehce zvyšovat i v dalších lokalitách: např. Brno, Olomouc, Hradec Králové a Pardubice. V posledních dvou letech také citelně narostly například ceny v Ostravě, Ústí nad Labem a částečně i Plzni. V těchto lokalitách byly nemovitosti vůči zbytku republiky podhodnoceny nebo zde začíná nová bytová výstavba a rozrůstají se průmyslové zóny.

Důležitý je ovšem i výhled z okna. Vidíte z obýváku louku a les, nebo šestiproudovou dálnici? Malebný výhled cenu bytu zvyšuje, silnice nebo nedaleká elektrárna naopak snižuje. Rovněž dobrá dopravní dostupnost (zastávka MHD, vlaku nebo autobusu) a blízkost obchodů, lékaře, školy nebo parku posouvá cenu bytu směrem nahoru.


Rekonstruovaný = dražší


Dalším významným faktorem, který určuje konečnou cenu bytu, je jeho stav. Okouzlilo vás v bytě nové zděné jádro a kuchyňská linka s vestavěnými spotřebiči? Pak se připravte na to, že oproti bytu v původním stavu bude jeho cena klidně i o pár set tisíc korun dražší. Také plastová okna, plovoucí podlahy nebo zateplení domu (díky kterému ušetříte za energii) mohou prodejní cenu bytu zvýšit. Vždy si položte otázku, kolik do bytu budete muset ještě investovat, abyste byli s bydlením spokojeni. Za zrekonstruovaný byt si připlatíte, ale stačí vám jen vymalovat, připevnit lustry a nastěhovat nábytek, zatímco byt v původním stavu vás vyjde o něco levněji, ale zase budete muset investovat nemalou částku do rekonstrukce.


Přízemí a družstevní vlastnictví vás vyjdou levněji


A u čeho byste naopak měli požadovat o něco nižší cenu? Jsou to především přízemní byty a někdy i ty v posledním patře. Nachází se byt ve čtvrtém nebo vyšším patře domu bez výtahu? I ten by měl být o něco levnější, ovšem zvažte, jestli se vám v tomto případě vyplatí šetřit – s týdenním nákupem se docela nadřete a čím budete starší, tím méně se vám bude chtít vybíhat několik desítek schodů. Byt v družstevním vlastnictví zase bývá o něco levnější než v osobním vlastnictví. Nemusíte z něj platit daň, ale zase tímto bytem nemůžete ručit.


Hodnotu bytu zjistíte i v bance


Hodnotu bytu zjistíte i ve specializované bance při podání žádosti o hypoteční úvěr. Některé hypoteční banky vám zdarma nabídnou expresní ocenění bytu. Bankovnímu specialistovi za přepážkou sdělíte pouze několik technických údajů (adresu, číslo podlaží, stav apod.) a on vám na počkání zjistí cenu bytu. Vy tak ještě ušetříte několik tisíc korun, které byste museli zaplatit odhadci.


Autor je ředitelem odboru nemovitostí Hypoteční banky

Autor článku

Petr Němeček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ