Pomůžou bankám registry ?

19.06.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Budou konečně banky a jiné společnosti bezpečné před úvěrovými podvodníky ?

Budou konečně banky a jiné společnosti bezpečné před úvěrovými podvodníky ? Koncem letošního roku by snad měl začít působit registr dlužníků, který připravuje Česká národní banka. Tento registr však bude obsahovat pouze podniků. Komerční banky budou muset ČNB poskytovat údaje o svých dlužnících (a to povinně) a ČNB bude zase informovat ostatní banky. Tomuto kroku zatím brání zákon o bankách. Tak jak platí v součastnoti, brání poskytování informací ostatním bankám. "Problém však řeší chystaná novela zákona. Předpokládáme, že by mohla začít platit v září, nejpozději pak od počátku příštího roku, kdy bychom registr spustili," doplnil Zúbek.
Podobný úvěrový registr by měl vzniknou i pro soukromé osoby. Ten by měl poskytovat informace nejen bankám, ale také leasingovým společnostem a jiným úvěrovým společnostem. V loňském roce jej chystala společnost Profira. Ta však od projektu odstoupila. Na vytvoření tohoto registru se dohodlo několik bank (Česká spořitelna, ČSOB, GE Capital Bank, Komerční banka, Bank Austria Creditanstalt). Nyní projekt ogranizuje společnost Czech Credit Bureau. Později je možné, že se do projektu zapojí i leasingové společnosti. Tento registr začne zkušebně fungovat kncem tohoto roku a ostrý provoz by měl být spuštěn v roce 2002.
Ve světě se takové registry používají už léta a pomáhají společnostem lépe ocenit bonitu klienta, který žádá o úvěr. Snad se i my budeme moci těšit na menší množství podvodníků.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ