Kam uložit „krátké“ peníze I.

06.08.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Silným konkurentem otevřených podílových fondů peněžního trhu jsou spořicí účty ve vybraných bankách. Dosahují podobné výkonnosti jako peněžní fondy, ale neúčtují vstupní poplatek.

Silně konzervativní tuzemský investor má na výběr mezi otevřeným podílovým fondem peněžního trhu a spořicím účtem v bance. Některé banky své spořicí účty v poslední době natolik vylepšily, že začínají být výhodnější než peněžní fondy. Konkrétně to platí o mBank, Bawag Bank a ING Bank. Jejich spořicí účty mají několik shodných znaků – zhodnocení na podobné úrovni jako otevřené podílové fondy peněžního trhu, žádné vstupní nebo výstupní poplatky, jednoduché ovládání přes internet, možnost peníze kdykoli vložit a vybrat, žádné limity na výši vkladu a výběru, není třeba zřizovat si v bance běžný účet.


Vyšší úrok, žádné poplatky, bez běžného účtu


mBank, za níž stojí německá Commerz-bank, je na českém trhu nováčkem. Na své konkurenty úspěšně útočí nejen nízkou cenou za služby, ale také vysokým zhodnocením vkladů. Aktuální úroková sazba na spořicím kontu nazvaném eMax činí 3,50 % p.a. Služby spojené s účtem jsou zdarma (založení, vedení, zrušení, příchozí platby, odchozí platby, elektronické výpisy). Není třeba mít založený běžný účet (i když mKonto je také zdarma). Úroky jsou vypočítávány ze zůstatku denně a připisovány měsíčně.

Další menší banka, která chce přilákat peníze od klientů velkých etablovaných bank, je Bawag Bank. Bawag spořicí účet aktuálně také nabízí úrok 3,50 % p.a. Výhody jsou stejné jako u mBank, až na poplatek 10 Kč za odchozí platbu.

Třetí banku, která nabízí vyšší zhodnocení na spořicím účtu než většina ostatních bank a nepožaduje přitom vedle založení spořicího účtu také založení běžného účtu, je ING Bank. ING Konto aktuálně úročí vklady sazbou 3,25 % p.a. Výhody jsou stejné jako u předchozích dvou zmíněných bank – úročení celého zůstatku, volnost vkladů a výběrů, minimální limity na objem prostředků, ovládání prostřednictvím internetu atd. ING Konto je veteránem v oboru spořicích účtů s vyšším úrokem. Mnoho let měla ING Bank na tuto službu v ČR téměř monopol. Až teprve v loňském roce se začala výrazněji prosazovat s výhodným spořicím účtem Bawag Bank a v letošním roce mBank.


Nižší úrok, výpovědní doba, nutnost běžného účtu/>


Spořicí účty v ostatních bankách v ČR mají v porovnání s výše popsanými třemi nevýhodu. Buď nabízí nižší úrok, nebo úrok srovnatelný, ale dostupný pouze klientům, kteří mají v bance veden běžný účet. Nevýhodou je také v některých případech existence výpovědní doby, zpravidla jeden týden nebo jeden měsíc (tab. 1).

Na špici zhodnocení vkladů na spořicím účtu je i Raiffeisenbank. Spořicí účet eKonto Plus úročí sazbou 3,5 % p.a. a peníze jsou kdykoli k dispozici bez výpovědní lhůty. Podmínkou je ale být majitelem běžného účtu eKonto, u něhož si banka účtuje poplatek 50 Kč měsíčně.

Podobné je to v Citibank. Spořicí účet „nese“ 3,0 % p.a., ale je dostupný pouze v rámci balíčku Citi konto. Komerční banka nabízí Top Spořicí konto s úrokem od 2,00 % do 3,25 % p.a. podle výše vkladu, ale jen k běžnému účtu, resp. balíčkům. Podobně je na tom klient v HSBC (tab. 1).

U ostatních bank se kumuluje ještě více nevýhod – nižší úrok, nutnost zřízení běžného účtu, který nemusí být zrovna levný, výpovědní doba a občas se u spořicího účtu vyskytnou i poplatky za příchozí nebo odchozí platbu.

Tabulka 1: Přehled spořicích účtů

Banka Produkt Úrok p.a. Poznámky
Bawag Bank Spořící účet 3,50 % -
Citibank Spořící účet 3,00 % k běřnému účtu
Česká spořitelna Vkladový účet 1,30 % - 1,90 % výpovědní doba 1 týden
ČSOB Spořící účet 1,70 % - 2,35 % výpovědní doba 1 týden
GE Money Bank Spořící účet 0,75 % - 1,75 % -
HSBC Bank Spořící účet 2,00 % - 3,00 % k běžnému účtu
ING Bank ING konto 3,25 % -
Komerční banka Top Spořící konto 2,00 % - 3,25 % k běžnému účtu
mBank eMax 3,50 % -
Poštovní spořitelna Spořící účet 1,50 % - 2,50 % výpovědní doba 1 měsíc, k běžnému účtu
Raiffeisenbank eKonto Plus 3,50 % k běžnému účtu
UniCredit Bank Spořící účet Plus 1,45 % - 2,00 % výpovědní doba 3 měsíce
Volksbank Spořící konto 2,00 % - 3,00 % výpovědní doba 1 měsíc, k běžnému účtu

Zdroj: Banky. Data k 17.7.2008.


Pokračování článku s názvem Kam uložit „krátké“ peníze II. naleznete na Finance.cz zítra.

Autor je analytikem odborného časopisu FOND SHOP. FOND SHOP

Autor článku

Roman Stuchlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ