Co zbylo ze státní podpory na bydlení

18.09.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úvěr 300 tisíc korun je jedinou státní podporou na snížení zátěže ze splátek komerčních půjček. Pokud splníte podmínky pro přidělení a doložíte požadovanou dokumentaci, do 1,5-2 měsíců může být vaše žádost vyřízena a půjčka přidělena.

Bydlení je nejnákladnější lidskou potřebou. Finanční zátěž působí jak platičům nájemného, tak vlastníkům nemovitostí ve formě splátek úvěrů. Stát podporuje tuto oblast jednak neúčelově  - formou stavebního spoření a jednak účelově – zvýhodněním úvěrů. Podpora ke stavebnímu spoření je stále vyplácena, i když se v současnosti opět diskutuje o jejím zrušení. Účelová podpora byla však podrobena nemalé redukci. Z úrokového zvýhodnění hypoték, 3 úvěrů od Státního fondu rozvoje bydlení a daňových odpočtů zbyl pouze Úvěr 300 a daňová úleva. Blíže se podíváme právě na Úvěr 300.

Státní fond bydlení (SFRB) poskytuje v současné době pouze úvěr 300 tisíc korun na pořízení nového bydlení. Cílem SFRB je stimulace investic do bydlení. Půjčky od SFRB slouží k snížení finanční zátěže, kterou nesou klienti komerčních institucí. Získáním určitých částek bez poplatků a za minimální úroky se rázem můžete dostat k nižšímu měsíčnímu zatížení než při plném komerčním úvěru. Uspokojení z nulových počátečních nákladů vám může zkazit akorát rozsáhlejší administrativa.


Úvěr 300 je stále vyplácen


Dobrou zprávou je, že Fond má na Úvěr 300 v současnosti volné prostředky. Pokud splníte podmínky pro přidělení a doložíte požadovanou dokumentaci, do 1,5-2 měsíců může být vaše žádost vyřízena a půjčka přidělena. Kdo by však váhal, nemusí pořídit. Fondu mohou dojít vyčleněné prostředky. V takovém případě se na webových stránkách SFRB objeví hlášení o ukončení Úvěru 300 pro tento rok. Do toho okamžiku je poskytován mladým lidem:

  • žijícím v manželství, jestliže alespoň jeden z manželů v roce podání žádosti nedosáhne ještě 36 roku věku
  • samostatným osobám, které v roce podání žádosti nedosáhnou 36 roku věku, pokud trvale pečují nejméně o jedno nezletilé dítě (může jít i o dítě osvojené)


Na rekonstrukci hledejte prostředky jinde


Úvěr 300 je možno využít pouze k financování výstavby nebo koupě bytu či rodinného domu, popř. k úhradě členského vkladu do bytového družstva, přičemž velikost nemovitosti není nijak limitována. Jde o účelový úvěr! Podat žádost má smysl až tehdy, může-li žadatel svou zamýšlenou investici již přesně definovat, tj. prokázat její účel. Splatnost úvěru je až 20 let a je úročen dvěma procenty ročně. Úvěr nemusí být splácen okamžitě, na žádost příjemce úvěru může být počátek splácení jistiny úvěru odložen nejdéle na dobu deseti let ode dne, kdy bylo s čerpáním úvěru započato. Po dobu tohoto odkladu příjemce splácí pouze úrok. Celková doba splatnosti však nesmí překročit 20 let.


Stejně jako v případě bank a stavebních spořitelen, i SFRB si zajišťuje návratnost poskytnutých úvěrů a zkoumá bonitu žadatele. Proto požaduje některou z forem zajištění splácení úvěru, nejčastěji formou závazku ručitele. V hodnocení bonity je SFRB vstřícnější než komerční instituce, takže úvěr je často poskytnut i v případech, ve kterých by běžná banka úvěr nebyla ochotna poskytnout.


Jak vyřídit státní úvěr?


Nejjednodušší cestou, jak o úvěr zažádat, je stáhnout si formulář žádosti z webových stránek SFRB, vyplnit jej a spolu s potřebnými doklady jej poštou odeslat na některé ze dvou pracovišť SFRB, do Prahy či Olomouce. Ve většině případů bude úvěr vyřízen korespondenční cestou. Pouze ve složitějších případech, které vyžadují osobní rozhovor, osobní konzultaci, dohodu o způsobu zajištění úvěru apod. je žadatel pozván k osobnímu jednání.


Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ