Východoevropské banky zažívají nebývalý růst

29.01.2002 | , Reuters
ÚČTY A SPOŘENÍ


Středoevropští bankéři naříkají nad nedostatkem vhodných projektů k úvěrování, jimiž by mohli kompenzovat poslední pokles úrokových sazeb.

Středoevropští bankéři naříkají nad nedostatkem vhodných projektů k úvěrování, jimiž by mohli kompenzovat poslední pokles úrokových sazeb. Investoři však správně pochopili důsledky klesajících sazeb na ceny dluhopisů i na ekonomiku jako celek a mají o sektor nebývalý zájem.

Zdejší centrální banky přistoupily v posledních měsících většinou k uvolnění měnové politiky, reagujíce tak na neblahé perspektivy hospodářského růstu v západní Evropě. Důležitou roli zde hraje také otázka konvergence s Evropskou unií (EU), k níž by se mohlo v roce 2004 připojit až osm postkomunistických zemí.

Za těchto podmínek zažívají banky stabilní růst a jejich akcie trpí nižší volatilitou než jiná odvětví. K větší stabilitě bank přispívá také skutečnost, že řadu z nich ovládájí zahraniční
vlastníci. "Banky jsou teď v regionu tématem číslo jedna. Slibují stálý růst a jsou podstatně méně volatilní než třeba telekomunikační tituly," řekl Silvio Kotarac, makléř z CA IB Securities.

S výjimkou České spořitelny ovládané rakouskou Erste Bank stouply akcie všech hlavních regionálních bank od loňského listopadu o více než 25 procent. Na čelo pelotonu se dokonce s 36procentním přírůstkem dostala polská BPH, jejímž většinovým vlastníkem je německo-rakouská HVB Bank. Oživení sektoru může navíc dále pokračovat, shodují se analytici, investoři by však měli dávat přednost jen vybraným
titulům.

"V sektoru samotném se nic až tak významného neděje. Je to strmý růst cen dluhopisů, co nás vedlo k rekalkulaci našich modelů a ke zvýšení investičních doporučení," řekl Jiří Staník, bankovní analytik z RZB. Hlavní výnosy z dluhopisů klesly v České republice, Polsku a Maďarsku o 25 až 90 bazických bodů, ruku v ruce s redukcí úrokových sazeb. Tento trend bude s největší pravděpodobností pokračovat, především v Polsku a Maďarsku, kde je další uvolnění sazeb na spadnutí.

RZB zvýšila minulý týden investiční doporučení sedmi středoevropským bankám v průměru o 20 procent, Patria Finance zvedla na začátku ledna cílovou cenu Komerční banky o 16 procent. CA IB Securities doporučuje nákup estonské Hansabanky, maďarské, polských bank a Pekao a Komerční banky. Podle analytiků jsou tituly jako Hansabank, OTP nebo Pekao i přes poslední růst stále zhruba 20 procent pod svou cílovo hodnotou. V těsném závěsu se drží Česká spořitelna a BRE.

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ