Jak lze financovat koupi bytu hypotečním úvěrem?

16.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte možnost koupit byt do osobního vlastnictví v ceně několika milionů a hledáte způsob financování? Ale nemáte potřebné naspořené vlastní prostředky. Lze s tím něco dělat?

Hypoteční úvěrování je u nás celkem novým produktem, ale získává si stále více příznivců. Úrokové sazby klesají a dá se říci, že již ne rok od roku, ale ke snížení dochází u některé banky téměř každý měsíc. Pro klienty se tak nestává jediným hlediskem výběru úroková sazba (minimální sazby se nyní pohybují od 5,2 do zhruba 8 % p.a. - speciální rizikovější produkty), ale i další možnosti. Jednou z nich je třeba i možnost získat hypotéku na celých 100% hodnoty pořizované nemovitosti.

A nyní již k dotazu, položenému na poradna.finance.cz:
"Rád bych si koupil byt do osobního vlastnictví, cena asi 2.600.000,-Kč. Je možné získat hypoteční úvěr na takovou částku? Jaká by byla výše měsíčních splátek? Jaká je jiná možná forma financování?"

A jak odpověděl poradce na tento dotaz:
"Výše hypotečního úvěru je závislá od ceny nemovitostí určených k zástavě. Podle zákona o hypotečním úvěrování může banka poskytnout hypoteční úvěr maximálně do 70% hodnoty zástavy. Pokud tedy nemáte žádnou jinou zástavu než kupovaný byt (pokud tedy je vhodný k zástavě) budete muset ve většině bank zbylou část dofinancovat ostatními prostředky, např. úvěry ze stavebního spoření, doplňkovým úvěrem k hypotečnímu úvěru apod. V současné době však již máte možnost získat úvěr i na 85, 90 nebo dokonce 100% ceny pořizované nemovitosti. A jedna banka nabízí i úvěr na 100% ceny nemovitosti, která zároveň slouží jako jediná zástava, bez nutnosti dalšího zajištění. Jak bude vypadat splátka hypotečního úvěru, to si můžete  zmodelovat na stránkách www.finance.cz a to třeba zde."

Tak jak vidíte, co bylo ještě před měsícem nemožné - získat úvěr na 100 procent ceny nemovitosti, která je zároveň i jedinou zástavou - je nyní již z Hypotékou 100 možné.  Ovšem má to jeden háček, banka bude požadovat vyšší úrok, protože je to pro ni riskantnější  a také bude po klientovi vyžadovat, aby měl vyšší bonitu (jeho příjmy musí být vyšší než u  klasické hypotéky). Více se o tomto novém produktu můžete dočíst zde.

Pokud vás zajímá jaké další hypoteční úvěry a za jakých podmínek banky nabízí podívejte se na  tuto stránku. Nejen o nových produktech vás také informujeme ve Zpravodajství  sekce Bydlení.

Štítky:

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ