EU schvaluje IBM převzetí PricewaterhouseCoopers

24.09.2002 | , Reuters
DANĚ


Největší světový výrobce osobních počítačů International Business Machines (IBM) získal  souhlas Evropské komise s převzetím poradenské divize PricewaterhouseCoopers Consulting za 3,5 miliardy dolarů  v hotovosti a akciích.

PwC Consulting byla dosud součástí největší světové účetní  firmy PricewaterhouseCoopers, která patří mezi takzvanou "Big Five" světových auditorských společností. IBM spolu s novou divizí zaujme  v poradenské činnosti druhé místo na světě ihned za společností Accenture, někdejší Andersen Consulting. "Podrobná analýza celé transakce ukázala, že IBM podstatným způsobem neposílí svou pozici coby konzultant v oblasti  informačních technologií a spotřebitelé budou i nadále těžit  z dostatečné možnosti volby a inovace v sektoru," uvedla komise. IBM zaměstnává v oblasti poradenství a služeb zhruba 150.000 lidí a převzetím PwC Consulting rozšíří jejich řady o dalších  30.000. Poradenská divize IBM tak počtem pracovníků překoná  klíčovou divizi počítačů.

MINIMÁLNÍ VÝHODA
Podle Evropské komise se podíl IBM na trhu služeb v oblasti  informačních technologií nezvýší natolik, aby znamenal hrozbu pro volné konkurenční prostředí. Komise pokládá počet konkurentů IBM na světových trzích za dostačující. Přestože má IBM pravděpodobně nejširší nabídku produktů a služeb v sektoru informačních technologií, v žádném z obou segmentů nemá dominantní postavení, uvedla komise. Poslední vlna účetních skandálů nutí účetní firmy k prodeji auditorských a poradenských divizí, aby tak vyloučily případné podezření ze střetu zájmů. V roce 2000 nabízel výrobce počítačů Hewlett-Packard za divizi PricewaterhouseCoopers několikanásobek současné prodejní ceny - 18 miliard dolarů. Nabídku však později stáhl.

Autor článku

Články ze sekce: DANĚ