Co týden dal?

05.02.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tento týden přinesl důležité statistické informace i shrnutí vývoje v minulém měsíci v rámci pravidelných měsíčních komentářů. Například míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně stoupla o 2,9 % na 7,3 %...

Posledních 7 dní ve světě

  • Plán úsporných rozpočtových opatření, který jako řešení své nepříznivé fiskální situace navrhuje Řecko, je ambiciózní, ale realizovatelný. Řekl to komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia. Opatření prý podporuje, upozornil však, že návrh obsahuje i rizika.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučila Číně, aby začala hospodařit s deficitním rozpočtem a uvolnila kurz své měny jüan. Čína má tradičně obrovské rozpočtové přebytky, což je jeden z hlavních důvodů globální nerovnováhy. OECD je ale přesvědčena, že Čína si může dovolit v podstatě volně utrácet.
  • Země eurozóny si od začátku letošního roku na finančních trzích půjčily už rekordních 110 miliard eur (asi 2,87 bilionu Kč). S dalším zadlužováním se ale zvyšují i sazby úvěrů, což je zvlášť nebezpečné pro finančně nejslabší členy. Podle analytiků jsou totiž nuceni platit za rostoucí deficity i vyšší cenu.
  • Island bezprostředně před zhroucením svého finančního systému lhal o skutečném stavu svých bank. Řekl to guvernér nizozemské centrální banky Nout Wellink, který tak obvinil bývalou islandskou vládu z nečestného postoje k věřitelům. Wellink tím podle agentury Reuters přilil oleje do ohně k už tak dost napjatému sporu, který s Islandem vede Nizozemsko spolu s Velkou Británií.
  • Ceny ropy na světových trzích prudce klesly, cena barelu se snížila o více než pět procent, a zaznamenala tak nejhlubší propad od loňského července. Jednou z příčin je statistika o nečekaném růstu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA, po které se prudce vzhůru vydal kurz dolaru. Trh má ale obavy i z rostoucích dluhů v zemích eurozóny.
  • Zisky vydavatelů platebních karet Visa a MasterCard v období říjen až prosinec výrazně rostly díky vyšším objemům nákupů prostřednictvím karet. Zisk MasterCard stoupl o 23 procent na 294 milionů USD (5,6 miliardy Kč). Zisk společnosti Visa vyskočil o 33 procent na 763 milionů USD (14,5 miliardy Kč).
  • Prodej osobních vozů v Číně v lednu v meziročním srovnání vyskočil o 84 procent na 1,22 milionu a proti prosinci se zvýšil o pět procent. Oznámilo to Čínské sdružení pro osobní vozy (CPCA). Zákazníci na největším automobilovém trhu světa využili k nákupům před čínskými novoročními svátky daňových úlev a dalších pobídek. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spořící účty eMAX on-line!

Již máte sjednané stavební spoření a hledáte výhodný spořící účet? Nabízíme vám kombinaci dvou výhodných spořících účtů eMAX a eMAX PLUS od mBank. S eMAXem získáte úročení 1,3 %, platební kartu Visa Classic a kdykoliv přístup k uloženým prostředkům. eMAX PLUS nabízí úročení 2,1 % a 1x měsíčně bezplatný převod na jakýkoliv účet v ČR. Založení i vedení účtů je zdarma a nejsou stanoveny žádné limity na převod prostředků. Můžete si sjednat pouze jeden z těchto účtů nebo oba, jsou přece výhodné.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně stoupla o 2,9 procentního bodu na 7,3 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,3 procentního bodu.
  • Pohonné hmoty u českých čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět zlevnily, podražil jen plyn LPG. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 30,65 koruny za litr, byl tak o 16 haléřů levnější než o týden dříve. Motorová nafta zlevnila o 14 haléřů na průměrných 29,25 koruny za litr.
  • Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba tak zůstala na jednom procentu, což je historicky nejnižší úroveň. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Analytici tento krok očekávali.
  • Česká národní banka ponechala ve své nové prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,4 procenta. Pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu mírně zhoršila na 2,1 procenta. Nová prognóza České národní banky počítá pro tento rok s mírně větším posílením kurzu koruny. ČNB očekává v tomto roce kurz kolem 25,50 Kč/EUR, zatímco počátkem loňského listopadu odhadovala 25,70 Kč za euro.
  • Pojišťovny v roce 2009 odhalily pojistné podvody za více než 600 milionů korun. Bylo to více než předloni, kdy prokázáním podvodného jednání uchránily 550 milionů Kč. Specialisté pojišťoven loni vyšetřovali 4806 pojistných událostí, u nichž bylo podezření ze spáchání pojistného podvodu. Předloni to bylo o sedm procent případů více. 
  • Výroba světoznámých litinových kuchyňských mlýnků Porkert ve Skuhrově nad Bělou na Rychnovsku zkrachovala. V konkurzu skončila firma Karavela Properties, která v jejich výrobě od roku 2008 do loňského roku pokračovala, zjistila ČTK z insolvenčního rejstříku. Mlýnky Porkert patřily k tradičním českým značkám. Historie původně rodinné firmy začala v roce 1881, jejím nejznámějším výrobkem byl mlýnek na maso.
  • Finanční skupina AXA zahájila v Česku provoz své banky. Klientům bude AXA Bank nabízet spořicí účet a k prodeji bude využívat vedle internetu i síť poradců skupiny a 30 poboček pojišťovny AXA. Skupina AXA již v Česku provozuje pojišťovnu, penzijní fond a investiční společnost.
  • Společnost Sunny Days ukončila dohady o tom, zda může bez pojištění proti úpadku vypravovat zájezdy. Podle sdělení živnostenského úřadu pro Prahu 5 si Sunny Days sama zrušila koncesi na provoz cestovní kanceláře a změnila se na cestovní agenturu. Jak uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Martin Ayrer, Sunny Days od této chvíle nemůže vypravit žádný zájezd.
  • Společnost Agip Česká republika změnila své jméno na Eni Česká republika. Firma Agip Oil Česká republika se přejmenovala na Eni Oil Česká republika. Mezinárodní skupina Eni, která obě firmy vlastní, přistoupila ke změně ve všech zemích, kde působí. Právní formy, vztahy, smlouvy a dohody zůstávají beze změny.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zvýšení DPH a spotřební daně?

Ministr financí Eduard Janota slaví úspěch a jeho blaíček úsporných opatření byl schválen. Co si myslíte o dvou opatřeních, konkrétně o zvýšení DPH o 1 % a zvýšení spotřebních daní?


Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

Jaký byl vývoj ve světě financí a kapitálových trhů v minulém měsíci jste se mohli v uplynulém týdnu dovědět v rámci série pravidelných měsíčních komentářů. Přečtěte si jaký byl vývoj na trhu akcií, komodit nebo podílových fondů.


Anketa

Banky, stavební spořitelny a družstevní záložny za loňský rok zřejmě odvedou do Fondu pojištění vkladů (FPV) 1,85 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o tři procenta. Víte, na kolik jsou vaše vklady pojištěny?

  • Vklady jsou pojištěny na 100.000 eur do 90 % -  19 %
  • Vklady jsou pojištěny na 50.000 eur do 100 % -  80 %
  • Vklady jsou pojištěny na 25.000 eur do 75 % - 1 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU