Hypoteční banky - Boj o klienty začal již v lednu

09.02.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jaký je pravděpodobný scénář pro trh s bydlením v roce 2010? Poptávka i ceny bytů budou stagnovat; úrokové sazby a objem nově poskytnutých úvěrů se zásadním způsobem nezmění.

Hypoteční banky pociťují krizi na vlastní kůži. V roce 2009 se objem poskytnutých hypotečních úvěrů meziročně snížil víc jak o jednu třetinu. Úrokové sazby hypotečních úvěrů, přes snížení úroků na mezibankovním trhu, stagnují a lidé nadále otálejí s řešením otázky bydlení.

Vůbec nejúspěšnějším rokem na trhu hypotečních úvěru byl rok 2007, kdy hypoteční banky poskytly svých klientům na hypotečních úvěrech přes 142 miliard korun. Loňský rok byl ve znamení dalšího snížení počtu poskytnutých hypotečních úvěrů. Důvodů je hned několik:


  • větší obezřetnost bank při poskytování úvěrů,
  • cena některých hypoték je pro klienty vysoká, s tím souvisí snížený zájem občanů o tento typ úvěru,
  • spekulace na další pokles cen nemovitostí,
  • pokles zájmu o nové bydlení je možné spojovat také s demografickým vývojem, kdy jsou v současné době v podstatě uspokojeny bytové potřeby silných populačních ročníků 70. let minulého století.

Tabulka: Objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům

Rok Objem nových hypotečních úvěrů poskytnutých občanům (v miliardách Kč) Meziroční změna (v %)
2002 22,5 -
2003 36,2 61 %
2004 51,9 43 %
2005 72,1 39 %
2006 100,8 40 %
2007 142,3 41 %
2008 113,9 -20 %
2009 73* -36 %

* odhad

V současné době je nejvíce zájem o hypotéky s dobou fixace na dobu 5ti let. Jejich podíl na celkovém objemu hypoték je přes 40 %. Dále pak o hypotéky s dobou fixace 3 roky.


Boj o klienty začal již v lednu


Již počátkem ledna nabídly některé hypoteční banky svým klientům zvýhodněné úvěrové produkty. Časově omezené akce spočívají zejména ve snížení úrokových sazeb o 0,1 až 0,3 %. Úrokové sazby u nejčastěji využívaných hypoték se tak nyní pohybují pod hranicí 5 %. Hypoteční banky věří, že tímto dočasným snížením nastartují oživení hypotečního trhu. Rády by v letošním roce dosáhly zvýšení objemu poskytnutých hypoték alespoň o 10 % v meziročním srovnání.

Prodej se na počátku roku 2010 se snaží podpořit také stavební spořitelny. Ty obvykle spouští slevy s příchodem jara, letos ovšem začaly nabízet svým klientům zvýhodněné úvěry již v lednu. Klientům nabízí slevy na úroku od 0,2 do 0,3 desetiny procentního bodu. Některé spořitelny přistoupily ke zrušení poplatku za zřízení překlenovacího úvěru nebo prodloužily některé podzimní akce.

Akce stavebních spořitelen se týkají i vkladových produktů. Důvodem je skutečnost, že se v posledních letech postupně zhoršuje poměr mezi poskytnutými úvěry a přijatými vklady, který musí stavební spořitelny držet. Akce mají končit v březnu tohoto roku.

Stavební spořitelny a hypoteční banky jsou svým způsobem soupeři. Je zřejmé, že uspíšením zvýhodněných akcí, chtějí stavební spořitelny, odlákat potenciální klienty od konkurence a zvýšit tak počet vlastních klientů. Podíl úvěrů na bydlení poskytnutých stavebními spořitelnami se konec konců rok od roku zvyšuje.


Dlouhodobě se úroky se nesníží


Průměrná úroková sazba u hypotéky je 5,55 %. Kolem této hodnoty se drží úrokové sazby už od roku 2007. K jejich změně nedošlo ani po snížení úrokových sazeb se strany České národní banky.

Zvýšení úroků u poskytovaných úvěrů se v nejbližším období neočekává, protože by mohlo vyvolat výrazný odliv zákazníků, pro které jsou některé úvěrové produkty už tak drahé. Analytici hovoří o tom, že v následujícím období nedojde ani k jejich snížení. Hlavním důvodem, proč zůstává výše úrokových sazeb u hypoték již několik měsíců stabilní, je nárůst nesplácených úvěrů, na které je nutné tvářet rezervy. Sazby u hypotečních úvěrů se budou i nadále dle předběžných odhadů pohybovat mezi 5 - 5,5 procenty.


Ceny bytů budou stagnovat


V minulém roce klesly ceny bytů průměrně o 11 %. Analytici předpokládají, že v letošním roce se ceny bytů udrží na stejné úrovni. V některých lokalitách mohou v letošním roce ceny ještě dále klesat. Podle slov odborníků se ceny bytů konečně dostávají na svou reálnou hodnotu.

Přes výše uvedené snižování cen bytů se v roce 2009 celková poptávka po bytech propadla téměř o 50 % (ve srovnání s velmi úspěšným rokem 2007). Důvodem je obava občanů zadlužovat se v době krize.


Otázku bydlení není možné odkládat donekonečna


Tím, že lidé pociťují nejistotu a obavy ze ztráty zaměstnání, odkládají otázku bydlení často na dobu, kdy se jim bude dařit lépe. Vyřešení bytové situace ovšem není možné odkládat donekonečna. Někteří ekonomové proto předpokládají, že během tohoto roku dojde k mírnému oživení trhu s hypotékami. Podle optimistických odhadů dojde k nárůstu objemu poskytnutých hypoték až o 15 %. Pesimistické odhady pak hovoří o objemu nových hypoték ve výši 65 miliard korun (tj. o 15 % méně než v roce 2009).

Většina expertů se ovšem shoduje na tom, že v roce 2010 bude poptávka i ceny bytů stagnovat. Stejně tak i úrokové sazby a objem nově poskytnutých úvěrů se podle jejich slov zásadním způsobem nezmění.

Autor článku

Ivana Valová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ