Mladí manželé se 100% hypotéky bát (skoro) nemusí

18.02.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zamítla vám banka hypotéku? Pokud je vám méně než 36 let, máte o důvod víc, proč uvažovat o manželství. Státní fond bydlení poskytuje i v roce 2010 úvěr 300 tisíc korun.

Téma týdne: Státní podpora bydlení

Od roku 2004 umožňuje Státní fond bydlení (dále jen SFRB) úvěr 300 tisíc korun na pořízení vlastního bydlení. Půjčka je úročena 2 %, tedy sazbou, o které si můžete u komerčních úvěrů nechat jenom zdát. Riziková politika bank, jejímž důsledkem je i již delší dobu špatná dostupnost hypoték na plnou cenu nemovitosti, vyzdvihla navíc další z kladů Úvěru 300.

Pokud kupujete nemovitost např. za 2 miliony korun, získáním úvěru 300 tisíc se bez dalších vlastních úspor dostanete na 85% hypotéku. Půjčka od SFRB vám tedy jednak dovolí získat hypotéku u banky, kde byste jinak vůbec neuspěli (banka poskytuje hypotéku třeba jenom na 90 %), a nebo vám sníží přidělenou sazbu hypotéky. Rozdíl v úrocích mezi 100% hypotečním úvěrem a hypotékou na 85-90 % činí zhruba 1 %. V anuitní splátce pak dělá takový rozdíl zhruba 1000 Kč každý měsíc (počítáno pro hypotéku na 2 mil. Kč při 20leté splatnosti).

Úvěr od SFRB oceníte i v případech, kdy kupujete družstevní byt. Vzhledem k tomu, že Úvěr 300 nemusí být zajištěn nemovitostí - stačí 1 ručitel, jde ho použít i k tomuto, u bank problematickému, účelu. „Úvěr s nízkým úrokem usnadňuje mladým rodinám přístup k vlastnímu bydlení. Zlepšuje hodnocení klienta  při jednání s bankou o hypotéčním úvěru a v řadě případů tak umožní získání hypotéčního úvěru i žadatelům, u nichž by banka s poskytnutím úvěru váhala,“ uvedl k úvěru ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner.


Podmínky a byrokracie


Za každý úvěr se platí. V případě úvěru SFRB získáte sice bezkonkurenčně nízkou sazbu, musíte se však prokousat byrokracií a splnit řadu podmínek.

Abyste úvěr dostali, nesmíte vy nebo manžel/ka v době podání žádosti dovršit 36 let věku. Půjčku získáte, i pokud jste samostatně žijící osoba splňující tento věkový limit a pečující alespoň o jedno nezletilé dítě.

Základem je vyplnění formuláře a jeho zaslání na adresu SFRB (více v našem průvodci Úvěru 300). Fond si vyhrazuje 1 měsíc na odpověď. Praxe je však taková, že vyřizování úvěru zabere alespoň 2 měsíce. Společně s žádostí musíte Fondu doručit potvrzení o příjmech vašich a příjmech ručitele. Zároveň dokládáte i oddací list a obvyklé dokumenty k úvěru na bydlení (smlouva o smlouvě budoucí kupní, smlouva o úschově, List vlastnictví a další dokumenty podle konkrétního účelu). Velmi doporučujeme zjistit si hned na začátku přesně, co všechno po vás bude Fond potřebovat. Právě dodatečná korespondence, kdy po vás Fond požaduje doložit ještě toto a tamto, podstatně prodlužuje celý proces. 

Zajímavostí je, že Fond nezkoumá vaši úvěrou historii v registrech. Pokud tedy vše řádně doložíte a splňujete podmínky, v získání částky by vám nic bránit nemělo.


Stavba, koupě a převod členských práv


Pokud vlastníte již nějakou nemovitost, na úvěr můžete rovnou zapomenout. Úvěr jde použít na financování stavby a rovněž na financování změny stavby, kterou vznikne byt z původně nebytových prostor. Podle Fondu tvoří toto využití 65 %.

Peníze z úvěru lze využít také na úhradu části kupní ceny při koupi bytu nebo rodinného domu s jedním bytem, což mladí lidé dosud činili v 29 %.

S pomocí úvěru je možné zaplatit i převod členských práv a povinností nebo členský vklad do bytového družstva a získat tak užívání družstevního bytu.

Doba splatnosti úvěru může být až 20 let a roční úroková sazba ve výši 2 procent ročně se nemění po celou dobu splácení úvěru. Pokud se příjemci úvěru v době od poskytnutí úvěru do splacení poslední splátky narodí dítě, Fond sníží nesplacenou část jistiny úvěru až o 30.000 Kč.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ