Financování ekologických projektů

27.02.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Již od loňského roku mohou klienti žádat v rámci programu Ministerstva životního prostředí „Zelená úsporám“ o poskytnutí dotace na podporu celé řady úsporných opatření.

Program Zelená úsporám podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech. Tato do té doby nevídaná ekologická dotační akce pro domácnosti po prvním roce své existence uspořila jenom za topení částku 340 milionů korun. Dobrou zprávou je, že program Zelená úsporám s rokem 2009 neskončil.

V lednu 2009 jsme zaregistrovali 1 821 projektů za 378 milionů korun. Do poloviny února přibylo dalších 1 500 projektů za 218 milionů. Naše predikce se naplnily - program Zelená úsporám se po pěti měsících od změny podmínek naplno rozběhl. Za stávajícího tempa bude 16,8 miliardy korun spotřebováno ještě před oficiálním koncem programu, tedy v průběhu roku 2012," říká ministr životního prostředí Jan Dusík.


Jaké oblasti mají nárok na dotaci?


Program Zelená úsporám pokrývá několik sfér. Jsou to jednak opatření, vedoucí k úsporám energií na vytápění (výměna nebo úprava oken, zateplení střechy, zateplení stěn). Dále se jedná o výstavby nových rodinných či bytových domů (tzv. energeticky pasivní domy). Nakonec pak jde o využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody (výměna stávajících neekologických zdrojů vytápění za zdroj na biomasu, tepelné čerpadlo či solární kolektory).

Pokud provedete kombinaci opatření z výše uvedených oblastí, můžete ještě navíc získat tzv. dotační bonus. O dotaci je možné žádat na všech krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí či na pobočkách vybraných bank, kde též podají podrobnější informace.

Program Zelená úsporám má v současné době k dispozici 16,8 miliardy korun, které zajistilo prodejem emisních přebytků Ministerstvo životního prostředí České republiky. To nyní jedná s dalšími zájemci o kredity, jejichž prodej programu zajistí další prostředky. „Jednání o prodeji mají naději na úspěch i z toho důvodu, že kupci vnímají pozitivně úspěšný rozvoj programu Zelená úsporám," komentuje současná vyjednávání ministr Dusík.


Podmínky nesplní každý projekt


Existuje ovšem i celá řada projektů, které přísné podmínky pro získání dotace nesplňují. Jedná se nejčastěji o řešení, která sice šetří životní prostředí, ale nejsou v rozsahu či s parametry, které by dle podmínek programu Zelená úsporám měla mít. Mohou to být např. fotovoltaické panely, byť se v současné době jedná o velmi progresivní technologii. Na rozdíl od solárních kolektorů, které zajišťují ohřev teplé vody a případně i přitápění, folovoltaické panely zajišťují výrobu elektrické energie. Ta je určena pro přímou spotřebu a její přebytek je dodáván do sítě, což může pro rodinu znamenat i určitý finanční přínos. Záleží na výkonu těchto panelů, protože především stavební spořitelny mají stanoveny maximální výkony, do jejichž výše tyto projekty financují. 

Mezi další řešení, která nemají na dotaci „Zelená úsporám“ nárok, mohou patřit tepelná čerpadla, která nesplňují vybrané technologie. Ožehavý je i systém zateplení rodinného domu nebo výměna starých oken za nová (plastová okna či tzv. euro okna) - problém je, pokud po  provedení nedosáhnete požadované minimální dvacetiprocentní úspory energie na vytápění. V neposlední řadě nemusíte dotaci získat u výměny střešní krytiny či třeba čistírny odpadních vod.

Na druhou stranu, další z motivací pro žadatele je i tzv. podpora na projekt (podpora na přípravu a realizaci podporovaných opatření). Ta bude za dosavadních podmínek poskytována do 31. března 2010. „Jednám se zahraničními kupci o standardním nastavení této formy podpory. Domnívám se, že jsme na dobré cestě zachovat finanční podporu projektových žádostí - byť s dílčími úpravami - i po 31. březnu," doplňuje ministr Dusík.


Banky a spořitelny v akci


Pro všechny zmíněné projekty připravily banky a stavební spořitelny řadu speciálních produktů. Společným požadavkem bývá pouze financování bytových potřeb, tj. financování rekonstrukcí nebo projektů v rozsahu velikosti rodinného či bytového domu, v některých případech i bytu.

A jaké výhody banky vlastně poskytují? Může to být např. zpracování úvěru zdarma, zvýhodněná úroková sazba, nebo možnost provedení mimořádné splátky úvěru bez sankce v průběhu platnosti tzv. fixačního období. Možnost provedení mimořádné splátky bez sankce má různé varianty, většinou záleží na konkrétním produktu dle banky. Stavební spořitelny mají též pro tyto ekologické projekty speciální produkty. Nejdále ze všech stavebních spořitelen je Raiffeisen stavební spořitelna, která připravila nejen produkt překlenovacího úvěru se zajímavou úrokovou sazbou a do určité částky bez zajištění, ale dává klientům finanční bonus ve výši 2000 Kč, pokud splní určité podmínky.


Autorka pracuje v Unii společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR)

Autor článku

Marta Žížková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ