Na ekologické bydlení lze získat až 25 miliard korun

01.04.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Toužíte po více ekologickém a energeticky šetrném bydlení? Pomoci vám mohou speciální bankovní úvěry nebo dotační výpomoci státu. Připraveno je 25 miliard korun.

Částečné i komplexní rekonstrukce, modernizace, nové nízkoenergetické stavby nebo nákup zařízení k využívání obnovitelných zdrojů energie... To jsou případy, u nichž se na jejich financování nemusíte podílet sami, ale můžete využít podpory z dotačního programu Zelená úsporám nebo zvýhodněného financování ze strany bank nebo stavebních spořitelen.

Je dobré vědět, že výčet finančních institucí, u kterých jde žádat o "zelenou dotaci" (viz podpory bydlení na Finance.cz) není shodný s výčtem společností, které poskytují tzv. zelené úvěry.


Dotační program Zelená úsporám


Státní fond životního prostředí vyhlásil dotační program Zelená úsporám. Tento program rozděluje finanční prostředky získané z prodejem tzv. emisních kreditů Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. Předpokládá se, že touto formou bude do skončení programu rozděleno až 25 miliard korun. O dotace lze žádat v případě instalace zdrojů na vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie, dále u rekonstrukcí, jejichž účelem je snížení energetické spotřeby (zateplování domů), nebo u výstavby energeticky nenáročných novostaveb (tzv. výstavby v pasivním energetickém standardu).

Prostředky z programu mohou být čerpány do 31.12.2012, přičemž žádosti budou přijímány do 30.6.2012 nebo do vyčerpání finančních prostředků. O dotaci můžete požádat ještě před zahájením zamýšleného opatření, ale také po jeho realizaci. Realizace takového opatření však nesměla skončit před vyhlášením tohoto dotačního programu, tedy 1.4.2009. Dotace se poskytují na opatření ve třech oblastech:

  • Oblast A: Úspora energie na vytápění (účelem opatření musí být úspora energií na vytápění prostřednictvím celkového nebo dílčího zateplení rodinných nebo bytových domů),
  • Oblast B: Výstavba v pasivních energetickém standardu (je podpořena výstavba nových rodinných i bytových domů nebo změna stavby stávajících domů na energeticky pasivní domy),
  • Oblast C: Využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody (podporuje se výměna a instalace stávajících neekologických zdrojů vytápění, např. na uhlí, elektřinu, fosilní paliva, za zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla nebo instalace solárně-termických kolektorů na přípravu teplé vody nebo na kombinaci přípravy teplé vody a přitápění do stávajících staveb i do novostaveb).

Podmínkou pro získání podpory z programu je vždy dosažení předepsané minimální účinnosti a případných emisních parametrů daného opatření.

A jak o dotaci zažádat? Způsob podání žádosti záleží na tom, kdo o dotaci žádá - občané (fyzické osoby) nebo podnikatelé (podnikající fyzické osoby, právnické osoby) popř. další subjekty. Občané mohou o dotace žádat u pověřených bank a stavebních spořitelen, jejichž seznam naleznete třeba v již zmíněných sekcích Finance.cz.


Kromě dotace můžete v bance zažádat i o zvýhodněný úvěr


Kromě toho, že v bankách a spořitelnách můžete podávat žádosti o dotace, můžete u nich vyřídit i zvýhodněné úvěry na financování těchto ekologicky zaměřených opatření. Podpora z dotačního programu totiž pokryje pouze část investice a kromě toho je vyplácena až po její realizaci. Z institucí, u kterých nejde získat dotace, ale lze uzavřít zvýhodněný úvěr, jmenujme třeba Raiffeisen stavební spořitelnu.

Společnosti nabízí zvýhodněné úvěry na ekologické účely (tzv. zelené úvěry). Účely těchto úvěrů jsou v podstatě totožné s těmi, na které lze žádat podporu z programu Zelená úsporám. Úvěry se obvykle vyznačují zvýhodněnými podmínkami v podobě nižších úrokových sazeb, možností předčasných splátek zdarma do výše obdržené dotace nebo nižší úvěry bývají poskytovány bez zajištění nebo ručitele (u ČSOB až do 600.000,- Kč). Komerční banka zase svým klientům nabízí EKO úvěry bez poplatků za zpracování, u určitých typů úvěrů kromě toho nabízí také zdarma pojištění schopnosti splácet úvěr.

A jaké možnosti vám banky nabízí? V následující tabulce je přehled zvýhodněných úvěrů na ekologické účely ve spojitosti s dotacemi z programu Zelená úsporám ve vybraných bankách.

Tabulka: Vybrané banky a spořitelny poskytující zelené úvěry

Společnost Typ úvěru           Výhodné podmínky úvěru
ČSOB Úvěry na zelené bydlení  - zvýhodněné úrokové sazby
- mimořádné splátky do výše dotace zdarma
- až 600.000,- Kč bez zajištění a ručitele
Komerční banka

EKO Osobní úvěr

EKO Úvěr na nemovitost

EKO Hypoteční úvěr

- zpracování úvěru zdarma
- zvýhodněná úroková sazba
- úvěr bez zajištění do 250.000,- Kč (EKO Osobní úvěr)
- zdarma pojištění schopnosti splácet úvěr* (EKO Osobní úvěr a EKO Úvěr na nemovitost)
- flexibilní úpravy splátek (EKO Hypoteční úvěr)
UniCredit Bank

Hypoteční úvěr

Osobní úvěr účelový

- nulový poplatek za zpracování
- mimořádná splátka do výše poskytnuté dotace zdarma
Raiffeisen stavební spořitelna

Úvěr Helios

- úvěr vytvořený speciálně pro financování fotovoltaického zařízení
- možnost odložit splácení až na dobu, kdy bude fotovoltaický systém zkolaudován
- autorizovaný projekt fotovoltaického systému zdarma s kartou Více domova
- až 40% slevy u vybraných firem

(Zdroj: internetové stránky bank) * Jedná se o pojištění pro případy ztráty zaměstnání, pracovní neschopnosti, invalidity nebo úmrtí pojištěného.

Autor článku

Veronika Bučková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ