Klesají stále ceny nemovitostí? Nebo už nenápadně rostou?

18.06.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Co udělají ceny nemovitostí v příštích měsících? Názory na tuto otázku se různí. Jisté však je, že v některých lokalitách již můžeme spatřit nenápadný růst.

Otázka, která zajímá každého vlastníka nemovitosti, ale i každého potenciálního kupujícího: Co udělají ceny nemovitostí v příštích měsících? Dříve než se podíváme na jednotlivé názory, shrňme si však, co ceny nemovitostí udělaly v uplynulých letech.

Ceny realit je třeba selektovat podle lokality a typu nemovitosti (starší byt, dům, novostavba…). Pokud bychom ale měli ilustrovat vývoj ceny na jedné křivce, vrchol nastal na přelomu 2008-2009. Tehdy byly ceny nemovitostí opravdu vysoko a bylo jen otázkou času, kdy začne cenová bublina ztrácet na objemu.

Finanční krize byla prvotním impulzem, který odstartoval tlak na postupný pokles cen. Nejprve to byly banky, které omezily poskytování úvěrů, následně samotná ekonomická situace domácností, která velela (velí) nakládat s financemi opatrně.


Existují už případy růstu cen


V tyto dny jsou ceny nemovitostí někde na úrovni roku 2004 a panuje několik názorů na jejich další pohyb. Zajímavý obrázek poskytují třeba statistiky inzertního serveru Avízo.cz. Ten má v nabídce přes 33.000 bytů a nabízí přehled o vývoji jejich cen.Průměrné ceny bytů za posledních devět měsíců napříč Českou republikou poklesly. Výjimkou bylo pouze Brno a okolí, kde u sledovaných velikostí bytů jejich ceny mírně vzrostly,“ uvedl server Avízo.cz

Za posledních devět měsíců se prodejní ceny bytů v lokalitě bývalého okresu Brno-město zvýšily až o 150 tisíc korun. Nejvyšší procentuální nárůst jsme přitom zaznamenali u bytů třípokojových, více než pět procent, a poté nejmenších velikostí 1+1,“ popisuje Jan Mráz ze serveru Avízo.cz. Ceny se zvedly především u nových a kvalitních bytů cihlové zástavy v atraktivních lokalitách Brna. „Nejvíce se ceny bytů procentuálně snížily v Ústí nad Labem, kde spadly skoro o šestinu, v absolutním vyjádření téměř o 200 tisíc korun u třípokojových bytů. Je to nejvyšší pokles ceny v ČR,“ uvedl Mráz. Situaci v dalších městech dokumentuje tabulka níže.

Tabulka: Změna ceny bytů za 9 měsíců

Praha Brno Ostrava Plzeň Olomouc Ústí nad Labem Karviná
Byt 1+1 2,26 % 3,23 % -1,69 % -11,25 % -8,09 % -13,55 % -8,63 %
Byt 2+1 -1,53 % 0,23% -1,98% -2,74% -9,25% -14,62% -0,64%
Byt 3+1 -2,08 % 5,05 % -6,77 % -3,77 % -4,61 % -16,53 % -9,19 %

Zdroj: Avízo.cz


Developeři vs. ČNB


Statistiky Avíza.cz hovoří o poklesu ve většině měst, nelze podle nich však dobře predikovat další cenový pohyb. Na ten se názory různí, někdo argumentuje pro růst, někdo pro pokles. Ondřej Plocek, člen představenstva Passerinvest Group, se vyjádřil k vývoji cen nových bytů takto: "Ceny už dolů nepůjdou. Důvodem jsou rostoucí ceny vstupů. Roste cena pohonných hmot, rostou ceny stavebních materiálů. To jsou důvody, proč developerské společnosti nebudou nabízet nemovitosti levněji než doposud.

Česká národní banka vidí situaci jinak.  Dnes v 10:00 zveřejní Zprávu o finanční stabilitě 2009-2010. Její součástí je i analýza cen nemovitostí. A podle této analýzy by ceny v Česku měly dále klesat. "Především ve velkých městech existuje riziko, že ceny mohou ještě klesnout," připustil Jan Frait z odboru ekonomického výzkumu a finanční stability ČNB. Jedním z důvodů východiska ČNB je fakt, že ceny realit se drží vysoko v poměru k nájmům.  "To, že jsou ceny bytů v poměru k nájmům relativně vysoko, by mohlo znamenat, že prodejci budou muset ceny bytů ještě snížit. Takto je výhodnější byt pronajmou než koupit,“ uvedl Frait.

Na otázku, co by poradil člověku, který má v současnosti zájem o koupi nemovitosti – má ještě počkat a spekulovat na další pokles ceny? -, odpověděl v rozhovoru pro Finance.cz Jiří Fajkus, místopředseda představenstva společnosti Real Spektrum: „Trend se neotočí ze dne na den, ale kdo potřebuje bydlet, ať na nic nečeká nebo zjistí, že už zase nakupuje na rostoucím trhu. Cenové dno poznáme až zpětně, až ceny zase porostou.“  A co by naopak měl dělat člověk, který chce nemovitost prodat? Jít s cenou dolů nebo počkat až se trend otočí a ceny opět porostou? „Kdo musí prodat, nechť prodá za aktuální tržní cenu, aby prodal vůbec a včas. Obecně však platí, že investovat se má vždy, je-li trh na cenových minimech. Doba nejlepších nákupů je zde,“ doplnil Fajkus.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ