Hypotéka pozpátku? Nic nereálného

09.08.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Možná to nevíte, ale o hypoteční úvěr můžete zažádat třeba i poté, co zjistíte, že peníze, které jste dali za rekonstrukci, potřebujete na něco jiného a banka vám je zpětně proplatí. Jaké jsou podmínky a jak postupovat?

Představte si modelový příklad: před pár měsíci jste na vlastní náklady zrekonstruovali byt nebo dům. Pak jste ale zjistili, že na to padly vaše veškeré úspory, které teď navíc potřebujete jinde. Pokud v této situaci uvažujete o tom, že byste zpětně zažádali o hypoteční úvěr a nechali si vynaložené prostředky proplatit, nemusíte přemýšlet jen o klasické neúčelové (tzv. americké) hypotéce. Místo po neúčelovém úvěru, můžete využít výhodnější klasickou účelovou hypotéku. Stejný postup lze použít, i pokud byste za hotové nedávno koupili byt nebo dům a peníze poté potřebovali zpět.


Když jsou úspory potřeba jinde


Zaplacené prostředky vám mohou být profinancovány až do výše 100 % zástavní hodnoty nemovitosti. Mnohdy to tedy znamená, že získat zpět můžete všechny peníze, které jste během rekonstrukce utratili. Zažádat ale můžete také i jen o jejich část – záleží jen na vašich potřebách a prioritách. Možná vás také zajímá, jaké rekonstrukční práce vám banka v rámci tohoto úvěru proplatí. Dobrá zpráva je, že téměř všechny. I při klasické hypotéce na rekonstrukci nemovitosti lze totiž proplatit téměř veškeré stavební i další úpravy – například elektroinstalace, výmalbu, obklady, podlahy.Proplatit je ale možné třeba i novou kuchyňskou linku s vestavěnými spotřebiči.

Klasický hypoteční úvěr ale už nemůžete využít např. na nákupu nábytku, koberců nebo volně stojící elektroniky. Pokud byste chtěli proplatit i tyto investice, zkuste požádat spolu se "zpětnou hypotékou" i o neúčelovou část hypotéky (americkou). Díky ní vám banka může navíc půjčit další procenta (až 20 %) z výše úvěru i za stejných podmínek jako má účelová část hypotečního úvěru.


Limit 12 měsíců


Tato zpětná úhrada má jeden jediný limit. Finanční prostředky, které jste do rekonstrukce nebo nákupu investovali, nesmí být starší než dvanáct měsíců od podpisu návrhu na poskytnutí úvěru. Proto tedy se zpětnou hypotékou neotálejte – pokud zjistíte, že dané peníze potřebujete k jiným účelům, zajděte do banky co nejdříve. S sebou si kromě občanského průkazu a potvrzení o příjmech vezměte také veškeré dokumenty, kterými můžete svou investici do nemovitosti doložit  – tedy například kupní smlouvu, smlouvu uzavřenou s firmou, která vám nemovitost rekonstruovala, případně veškeré faktury, které jste proplatili. Tyto dokumenty předložíte nejlépe před schválením úvěrové smlouvy, nejpozději však před zahájením čerpání.


Obvyklé podmínky


Při hypotéce zpětně dále platí stejné podmínky jako při uzavírání klasického úvěru. Znamená to například, že minimální částka úvěru činí 300 tisíc korun, maximální je omezena pouze vaší schopností splácet, výší proinvestované částky a hodnotou zastavené nemovitosti. Úvěr můžete splácet od pěti do třiceti, případně až čtyřiceti let a ručit můžete přímo daným bytem nebo domem, který jste rekonstruovali, nebo jakoukoliv jinou vhodnou nemovitostí.

Autorka je ředitelka vývoje produktů Hypoteční banky HB

 

Autor článku

Radomíra Papoušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ