Kde získáte v září hypotéku s nejnižšími úroky?

10.09.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypoteční banky říkají: Nadešla chvíle, kdy je výhodnější půjčit si než spořit. A svá slova podporují takovými nabídkami úrokových sazeb, o kterých jsme si mohli před rokem jenom nechat zdát.

Blažená je nevědomost. Uzavřeli-li jste hypotéku před rokem na fixaci 3 roky a déle, možná ani nečtěte dále. Současné sazby u fixací na 3-5 let jsou totiž úplně někde jinde.

Ve včerejším článku Úrokové sazby hypoték jsou na 3letém minimu jsme provedli jednoduchou analýzu současného stavu úrokových sazeb hypoték. V dnešním textu se podíváme, kde se snižovaly sazby naposledy.


Krok sun krok, 3 banky v září


Po letní přehlídce “štědrosti“ hypotečních bank, snížily v září úrokové sazby další tři banky. Plošně zlevnila sazby Komerční banka a UniCredit Bank. LBBW Bank zase trochu pozměnila předchozí nabídku, tentokrát láká na ještě delší fixaci.

Již před létem se šlo dostat na zajímavé hodnoty úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Sazby kolem 4 % měly však řadu háčků a podmínek, viz článek Hypotéka se sazbou 3 %. Chcete ji vlastně?. Na začátku podzimu je rozdíl v tom, že za 4 % uzavře úvěr skoro každý.


Nabídku Komerční banky znáte už pravděpodobně z reklamy


Pokud podáte u Komerční banky žádost o úvěr do 30. září, máte nárok na úrokovou sazbu 3,95 % p. a. Sazba platí pro 3letou fixaci a úvěr do 85 % LTV (hypotéka Klasik). Úroveň 3,95 % je sice inzerovaná jako sazba “od“, není však podmíněna žádným pojištěním. Reálná výše u každého žadatele je pak podle slov Komerční banky podmíněna třeba příjmem, neměla by se však podstatně lišit.

Zajímavostí této nabídky je, že se vztahuje i na Flexibilní hypotéku. U tohoto typu úvěru můžete kdykoli vkládat mimořádné splátky až 20 % (z původní výše úvěru) bez dodatečného poplatku. Za Flexibilní hypotéku se platí o 100 korun vyšší poplatek za měsíční vedení úvěru.


UniCredit Bank si sáhla na dno variabilních sazeb


UniCredit Bank v současnosti prodává jak standardně fixované hypotéky (1,3,5,10 let) tak produkt s variabilní sazbou. UniCredit Bank sjednotila úrok u fixací na 1-5 let a výši diferencuje podle LTV, viz tabulka. Jak vidíte, do úvěr Individual do 85 % LTV pořídíte za 4 %.

Tabulka: Fixace 1, 3 a 5 let

Varianta úvěru (Kč) Úroková sazba od (% p.a.)
Individual do 85 % 4.00
Individual 86-90 % 5.00
Individual 91-100 % 6.00

 

U variabilní sazby se s pojištěním schopnosti splácet můžete dotknout až děsivě nízké hodnoty 3,00 %. Jakmile však ČNB zvýší sazby, úroky Převratné hypotéky budou okamžitě stoupat.


LBBW prodlužuje garanci na 4 roky


LBBW Bank láká na sazbu pod 4 % už nějaký měsíc (viz článek Hypotéka se sazbou 3 %. Chcete ji vlastně?) Jediný rozdíl oproti iniciální nabídce, která platila do 30.7., je fixace sazby na 4 roky. Úvěr lze získat do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti. Nad 70 % je pak sazba 4,29 %. Podmínkou je otevření účtu za 50 Kč (Konto 5 za 50), na který musíte posílat výplatu. Banka ještě uvádí jako podmínku minimální výši úvěru 1 milion Kč a minimální příjem domácnost 25.000 Kč, tyto podmínky jsou však poměrně nepodstatné vzhledem k obvyklým výším hypoték a nárokům na příjem.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ