Oficiální tiskové zprávy k dění v Union bance

21.02.2003 | , Reuters
ÚČTY A SPOŘENÍ


Přinášíme Vám chronologický přehled oficiálních tiskových zpráv týkajících se situace v Union bance.

TISKOVÁ ZPRÁVA ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Z 20.ÚNORA  
Česká národní banka obdržela sdělení Ministerstva financí s hodnocením restrukturalizačního plánu Union Banky ze dne 12.února 2003. V současné době vedeme jednání s akcionáři i vedením banky.  
Alice Frišaufová, tisková mluvčí ČNB  

SDĚLENÍ UNION BANKY Z 20.ÚNORA 
Union banka dne 19. února 2003 informovala Českou národní banku o tom, že by nemusela dostát své zákonné povinnosti udržovat trvale svoji platební schopnost. Další konzultace s ČNB vedla Union banka 20. února 2003.  
Po jednáních s ČNB Union banka omezuje některé činnosti. Počínaje pátkem 21. února 2003 uzavírá svoje pobočky, zastavuje platby a omezuje používání platebních karet.  
Union banka současnou situaci řeší a svůj postup koordinuje s ČNB. Union banka se tímto svým klientům omlouvá za komplikace, které jim uvedené omezení činnosti působí.  

TISKOVÁ ZPRÁVA MINISTERSTVA FINANCÍ Z 21.ÚNORA  
Realizace státní pomoci Union bance by vzhledem ke složitému procesu vyžadovala několik měsíců. Podle guvernéra ČNB nebylo toto řešení možné vzhledem k aktuální situaci banky.  
Ministerstvo financí nemělo záruku, že státní peníze v tomto případě nedáme do černé díry. Nebyl a není žádný solidní investor, ochotný banku převzít. Veřejná podpora na takto sporných základech je vyloučena, shodli jsme se na tom i s ČNB. 
"Mojí povinností je chránit veřejné prostředky a za této situace jsem k této operaci nemohl dát souhlas," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Na dnešním mimořádném jednání vlády, ministři podpořili postoj Ministerstva financí.  
Vklady v bance jsou pojištěny do výše 25 tisíc eur (90procent) na jednoho vkladatele, fond pojištění má disponibilní zdroje, z nichž může výplatu vkladů pokrýt. 
Jaroslav Dědič, tiskový mluvčí MF 

TISKOVÁ ZPRÁVA RM-SYSTÉMU Z 21.ÚNORA 
Vzhledem k tomu, že Union banka dnem 21.února pozastavila výplaty hotovosti na svých pobočkách, rozhodl ředitel RM-SYSTÉM, a.s. o pozastavení obchodování s emisí cenných papírů Union banka ISIN CZ0008025004.  
Pozastavení obchodování platí od dne 21.února od 9:00 hodin do odvolání.

Více informací o krizi Union banky se dočtete na našem Krizovém centru.

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ