Co týden dal?

28.02.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Události okolo Union banky, řada ekonomických údajů a volba prezidenta jsou hlavní domácí témata tohoto týdne. Ve světe je tématem číslo jedna očekávaná válka USA proti Iráku.

Posledních 7 dní ve světě
Hlavním světovým tématem je očekávaný útok Spojených států na Irák, budoucí ekonomická a politická obnova Iráku a rovněž ekonomické důsledky války ve Spojených státech a v celém světě. Rusko a Francie však stále vyhlašují, že nepodpoří případnou rezoluci OSN, která by umožňovala zásah na Irák nepodpoří. USA jsou naopak rozhodnuty zaútočit na Irák s rezolucí OSN nebo bez ní. Podle názoru z agentury S&P se by nás však válka ekonomicky příliš dotknout neměla (ROZHOVOR-Válka v Iráku neovlivní ratingy 10 kandidátů EU -S&P).
Druhou významnou událostí související tentokrát s jinou válkou je rozsudek Mezinárodního soudu pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY). Tím byla bývalá bosenskosrbská prezidentka Biljana Plavšicová odsouzena k jedenácti letům vězení za zločiny proti lidskosti. Soud přihlédl při vynášení rozsudku k přiznání viny.
Trochu z jiného soudku jsou zprávy o holandské společnosti Ahold. Její akcie se po oznámení auditora o nesrovnalostech v účetnictví za loňský rok dostala pod silný výprodejní tlak (VERZE 2-Účetní "hyperdíra" pohltila šéfy i akcie Aholdu). Tento nejnovější účetní skandál ovlivnil i český finanční trh, když bylo dočasně pozastaveno obchodování s dluhopisy AHOLD. (RM-SYSTÉM pozastavil obchodování s dluhopisem KOH.AHOLD VAR/05)

Posledních 7 dní doma
Domácímu dění dominovali především dvě hlavní témata – volba prezidenta a události okolo Union Banky. Tento týden probíhala usilovná jednání o novém restruktulizačním plánu pro Union banku. Jednání jsou doprovázena řadou spekulací o skutečném postavení Investmartu a snahách případných zájemců o převzetí. (Union banka má naději na záchranu, Catalfamo jedná v Itálii o strategii Union banky). Stávající nedůvěry v menší bankovní domy se někdo pokusil zneužít a zahájil kampaň proti Ebance, ta však veškerá obvinění odmítá (Zprávy o problémech v eBance jsou fámy).
Do třetí volby prezidenta byli nominováni Václav Klaus a Jan Sokol. V době tvorby tohoto článku nebyl prezident znám. Jistá však je, že ani ve druhém kole třetí volby nebyl prezident zvolen. (PŘEHLED-Profily kandidátů na prezidenta České republiky, FAKTOGRAFIE-Prezidenti Československa a Česka od roku 1918)
Kromě, těchto mediálně atraktivních událostí byla tento týden zveřejněna řada čísel z podnikatelské sféry i z makroekonomické oblasti. Od dubna se bude zdražovat zemní plyn a to v průměru o 9%. (VERZE 2-Plyn od dubna zdraží v průměru o 9,1 pct, TEXT-Oficiální tisková zpráva ERÚ k cenám zemního plynu). ČSÚ tento týden zveřejnil objem prosincové peněžní zásoby a lednový zahraniční obchod. (EKONOMICKÉ UKAZATELE - Česko - poslední změna 28/02, Ekonomické zprávy a makroanalýza - únor (pdf, 745 kB), Deficit zahr. obchodu v lednu nižší, než čekal trh). Zasedání bankovní rady nepřineslo žádnou změnu úrokových sazeb (ČNB podle očekávání ponechává sazby beze změny).
Tento týden oznámila řada významných podniků z finanční i nefinanční sféry hospodářský výsledek za loňský rok:
VERZE 2-Zisk ČEZ loni překvapivě stoupl, letos čeká pád, VERZE 2-České radiokomunikace se loni propojily do ztráty, TABULKA-Nová huť loni s čistým ziskem 1,0 mld Kč(-523 mil), TABULKA-Čistý zisk Metrostavu loni vzrostl o 43 pct, Unipetrolu loni silně klesl zisk po konsolidaci, OKD loni zvýšila zisk o 10 pct, letos čeká pokles, TABULKA-ŽS Brno loni klesl čistý zisk o 22 pct na 63 mil Kč, TEXT-Finanční zpráva firmy Škoda Auto za rok 2002, VERZE 2-Zisk Škody Auto sráží koruna a pokles prodejů aut.
Zisk Komerční banky loni vylétl na 8,8 mld Kč, VERZE 2-Pojišťovně loni po povodních klesl zisk o čtvrtinu.

Posledních 7 dní na našem serveru
Tento týden byl na našem serveru opět nabitý. O všech důležitých událostech v souvislosti s Union bankou jste se mohli dočíst v našem krizovém centru.
Přinesli jsme vám jedno praktické zlepšení při práci se seznamy. Nyní si můžete v seznamu pojišťoven, ve srovnání tarifů stavebního spoření a ve srovnání podmínek hypotečním úvěrů jsme doplnili možnost výběru kritérií. Nyní si můžete zobrazit pouze vámi vybrané položky nebo instituce (resp. produkty). V seznamu pojišťoven také nově naleznete čísla zelených linek a www stránky jednotlivých pojišťoven.
V sekci Kapitálový trh > Certifikáty > Seriál tento týden skončil seriál o investování do certifikátů. Pokud vás tato forma investice zaujala tak zde naleznete vždy dostatek informací.
Historické grafy kurzů zahraničních měn za libovolně dlouhé období naleznete v sekci Kapitálový trh > Měny. Ten správný odkaz je však trochu utopený, naleznete jej v pravé liště, ve třetím modulu shora - Kurzovní lístek ČNB v záložce GRAFY.
Aktualizované makroekonomické údaje o České republice si můžete prostudovat v sekci Ekonomika > ČR v číslech > Rok 2002.

Anketa
Anketa se tento týden nemohla týkat ničeho jiného než volby prezidenta. Zúčastnilo se jí 578 hlasujících. Pouhé 2% uvedly, že je volba prezidenta nezajímá. Těsná nadpoloviční většina podporuje volbu Václava Klause (51%), pro Jana Sokola se vyslovilo 38% hlasujících. Neúspěch třetího kola a následnou přímou volbu si přeje 9% hlasujících.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU