ANALÝZA: Banky vábí spotřebitele, firmám dochází dech

07.03.2003 | , Reuters
ÚČTY A SPOŘENÍ


Největší české banky se začínají přeorientovávat na domácí spotřebitele. Chtějí tak zmírnit dopady zpomalení západních ekonomik, které největším klientům z řad firem snižují zisky a brzdí růst objemu půjček.

Největší české banky se začínají přeorientovávat na domácí spotřebitele. Chtějí tak zmírnit dopady zpomalení západních ekonomik, které největším klientům z řad firem snižují zisky a brzdí růst objemu půjček. Česko, kandidující na vstup do Evropské unie, je citlivé na ekonomické výkyvy v západní Evropě, zvláště pak v Německu. Přední domácí průmyslové podniky navíc loni výrazně pocítily posilující korunu, jež snížila konkurenceschopnost českých  výrobků a uvolnila cestu na domácí trh levnějšímu dovozu. Česká spořitelna, patřící Erste Bank, vykázala za loňský rok výrazný růst zisku a výnosů. Stejně tak tomu bylo u KBC, divize ČSOB. Oba finanční ústavy totiž rozšířily svou činnost o spotřebitelské půjčky a vytvořily nové bankovní produkty, aby se tak připravily na silnější konkurenci, která je čeká po vstupu do EU. O podobných opatřeních uvažují i jiné banky. "České firmy, orientované na vývoz, pociťují dopady přetrvávajícího poklesu poptávky na Západě," řekl Udo Szekulics, člen bankovní rady HVB ČR, která je v Česku čtvrtým největším poskytovatelem půjček. "Chceme zachytit dynamiku domácího trhu s hypotékami a podílet se na tomto druhu růstu."

AVERZE VŮČI RIZIKU, NEZATÍŽENÉ ÚČTY
Bankéři varovali, že domácí podnikatelské prostředí je pro banky nadále rizikové a snaha chytit po vstupu do EU ten správný vítr by mohla v případě nepromyšlených kroků oživit problémy z minulosti. České banky, jež se skoro celé minulé desetiletí topily ve špatných půjčkách, ožily a vykázaly za poslední dva roky vysoké zisky. Velkou zásluhu na tom má vláda, která na konci 90.let převzala od sektoru špatné půjčky ve výši mnoha miliard korun, aby jej tak zatraktivnila pro zahraniční kupce. Vládě se podařilo privatizovat celý bankovní sektor před vstupem země do EU, k němuž má dojít v květnu příštího roku. Přední české banky se teď mohou pochlubit kapitálovou přiměřeností, jež dostatečně převyšuje úroveň vyžadovanou evropskými regulátory. Banky jsou též zatím imunní vůči růstu kursu koruny, který vyvolali investoři sázející na konvergenci české ekonomiky se zeměmi Evropské unie. "Vstup do EU dává firmám šanci rychle růst, ale pro nás tady existuje určité riziko," řekl Alexis Juan, šéf Komerční banky, která je největším kotovaným poskytovatelem půjček v České republice. Juan uvedl, že rychlý růst některých bank by mohl být doprovázen kolapsem méně opatrných finančních ústavů.

Komerční bance se loni nepodařilo dosáhnout u objemu půjček klíčového cíle, a tak se zařadila mezi finanční ústavy, jež mění orientaci na drobnou klientelu. Akcie Komerční banky ztratily od minulého týdne šest procent, přestože společnost vykázala čistý zisk 8,76 miliardy korun, a překonala tak očekávání trhu. Jenže "provozní výnosy Komerční banky zklamaly. Vývoj není uspokojivý", podotkl Petr Kalina, analytik PPF. Analytici se stavějí k dlouhodobému výhledu optimisticky.

Tvrdí, že české banky budou zřejmě výkonnější než jejich západní protějšky a budou zažívat vyšší míry růstu, než by měl vykázat hrubý domácí produkt. "V mém modelu počítám s tím, že (české banky) porostou dlouhodobě o pět až šest procent ročně," řekl Jan Hájek, analytik Patria Finance. "Není to sice trojciferný růst zisku, jaký měla loni Komerční banka, ale je to pořád vyšší než míry růstu, které předpovídají pro své banky moji západní kolegové," dodal.

Přeložil: Filip Tošenovský; Editoval: Dušan Bučánek

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ