Co týden dal?

06.06.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tentokrát jsme pro Vás připravili souhrn těch nejzajímavějších a nejdůležitějších informací. Co se za poslední týden událo ve světě, u nás doma a na našem serveru? Jak dopadlo Vaše hlasování v anketě tohoto týdne? ...

Posledních 7 dní ve světě

Evropský parlament ve středu schválil zákon, který do roku 2007 zpřístupní konkurenci všechny trhy Evropské unie s elektřinou a plynem. Monopolním podnikům veřejných služeb tak začíná odbíjet poslední hodina. Parlament se již s vládami EU dohodl na konečném znění návrhu zákona, takže legislativa začne platit, až ji v nadcházejících týdnech potvrdí ministři EU (Parlament EU schválil zákon liberalizující energii).

Dánský parlament jako první ze zákonodárných sborů patnácti členských zemí EU schválil smlouvu o rozšíření unie o deset zemí včetně ČR. V naprosté většině kandidátských zemí se o vstupu do unie rozhoduje v referendech. Jedinou zemí z desítky uchazečů, kde se lidové hlasování konat nebude, je rozdělený Kypr, kde má smlouvu o přistoupení ratifikovat pouze parlament.

Slovenští odboráři vyrazili ve středu ráno v 6:00 na pět nejdůležitějších dálničních úseků, aby na tři hodiny zkomplikovali pomalou jízdou provoz. Protestují tak proti sociální politice vlády, která se nepříznivě dotýká zejména starších občanů.

Centrem Paříže otřásl ve středu krátce před polednem výbuch, který zřejmě způsobil plyn. Exploze poškodila jednu z kancelářských budov a zranila 17 osob (Výbuch v centru Paříže byl asi způsoben plynem).

Americká produktivita se v prvním čtvrtletí zvýšila na roční bázi o 1,9 % po nárůstu o 0,7 % za poslední tři měsíce loňského roku.

Posledních 7 dní u nás

Vláda ve středu schválila návrh ústavních novel, v nichž prosazuje přímou volbu prezidenta občany, ale zároveň omezuje jeho pravomoci i nestandardně rozsáhlou imunitu českých zákonodárců. Prezidenta by měli volit občané ve dvou kolech. Vítězem bude kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů. Pro platnost volby bude nebude nutný minimální počet voličů (Vláda chce dát do ústavy přímou volbu prezidenta).

Ve věku třiapadesáti let zemřel na služební cestě v Dánsku prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Lubomír Voleník. Zemřel v hotelu a příčinu úmrtí lékaři zjišťují. Z Ústavy a dalších zákonů vyplývá, že nového šéfa NKÚ bude jmenovat prezident Václav Klaus na návrh Poslanecké sněmovny. Kandidáty navrhnou poslanecké kluby. Sněmovna pak jako celek při veřejném nebo tajném hlasováním rozhodne, koho hlavě státu doporučí. Bude to kandidát, kterého při hlasování podpoří nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Vstup ČR do EU přijde za týden rozhodnout pravděpodobně 55 % voličů. Pro vstup by mělo hlasovat 82 % z nich. Výplývá to z pravidelného týdenního průzkumu agentury TNS Factum pro ministerstvo zahraničí.

Nepedagogičtí pracovníci ve školství vyhlásili od čtvrtka stávkovou pohotovost, připojují se tak k učitelům a dalším odborářům. Stejně jako oni nejsou spokojeni s návrhem reformy veřejných financí. Podle odborářů nejsou dlouhodobě řešeny problémy ve školství zapříčiněné přerozdělováním peněz, které způsobuje zhoršující se pracovní podmínky pracovníků.

Dosavadní první náměstek ministra obrany Miroslav Kostelka by se měl stát novým ministrem obrany. Jeho jmenování navrhne prezidentovi předseda vlády Vladimír Špidla. Prezident Václav Klaus by podle premiéra mohl ministra jmenovat do funkce v pondělí v 10:00. Kostelka nahradí v křesle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, jehož demisi Klaus přijal v úterý. Dvaapadesátiletý Kostelka byl dosud prvním Tvrdíkovým náměstkem.

Rada České televize (ČT) zrušila výběrové řízení na ředitele veřejnoprávního média, vypsané v prosinci. Radní zároveň rozhodli o tom, že neprodleně vypíší řízení nové. Nové výběrové řízení na šéfa ČT by tak mohlo být vypsáno již příští týden.

Schodek běžného účtu platební bilance se v prvním čtvrtletí výrazně zmírnil, když mu pomohlo zlepšení v obchodní výměně. S přehledem jej kompenzoval přebytek na finančním účtu. ČNB oznámila ve středu, že deficit dosáhl 16,3 miliardy korun, tedy šesti procent HDP (Deficit českého běžného účtu se v Q1 zmírnil).

Průměrná hrubá mzda v České republice v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla na 15.407 korun. Průměrný zaměstnanec si tak vydělával o 1068 korun víc než ve stejném období loni. V úterý to oznámil Český statistický úřad. Spotřebitelské ceny za uvedené období klesly o 0,4 procenta, reálná mzda vzrostla o 7,8 procenta, nominálně se zvýšila o 7,4 procenta.

Evropská unie dosud poskytla České republice celkem 1,52 miliardy eur, tedy zhruba 46,8 miliardy korun, v rámci předvstupních programů Phare, ISPA a SAPARD a povodňového fondu solidarity. ČR peníze využila na přípravu na vstup do unie a na odstranění škod z loňských povodní. 

Elektrárenská společnost ČEZ i německý E.ON ve středu uvedly, že nadále jednají o výměně podílů v českých distributorech elektřiny. ČEZ nabídl svému hlavnímu domácímu konkurentovi menšinové podíly ve dvou regionálních energetických společnostech výměnou za podíly, které drží E.ON v jiných dvou firmách (ČEZ a E.ON tvrdí, že o výměně podílů jednají dál).

Český Telecom ve čtvrtek potvrdil, že dokončil jednání s americkými partnery o koupi jejich menšinového podílu v Eurotelu. Dohodu musí ještě schválit akcionáři Telecomu na valné hromadě 13. června a antimonopolní úřad (Telecom potvrzuje koupi Eurotelu za 1,05 mld USD).

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem tohoto týdne pravidelné rubriky FinTriky bylo: Než vyrazíte na dovolenou… v pěti článcích jste se mohli dovědět například: Jak platit v zahraníčí? Kde vyměnit peníze nebo jak se pojistit?
A co vás čeká příští týden? Budeme se opět věnovat dovolené. Tentokrát naše téma zní: Jak ušetřit na dovolené.

Ve středu jsme v sekci Pojištění zveřejnili první díl nového seriálu připraveného s ČSOB Pojišťovnou. První díl se věnoval Pojištění nemovitosti.

I nadále máte možnost navštívit přílohu www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni. Dozvíte se zde řadu informací související s provozem a pořízením automobilu. Informace jsou určeny pro občany i pro firmy.

Anketa

V naší pravidelné anketě jsme se Vás tento týden ptali: Jakým způsobem jste financovali pořízení svého automobilu?
A jak hlasování dopadlo? 45 procent hlasujících si pořídila své nové auto z vlatních zdrojů. Naprosto stejné procento účastníků ankety financovalo nákup auta z jiných zdrojů - 30% leasingem a 15 % bankovním úvěrem. 


vlastními zdroji
leasingem
úvěrem od banky
jinak

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU