Ministr Kocourek se před Evropským jaderným fórem sešel s eurokomisařem Oettingerem

23.05.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


19.5.2011 Téma bezpečnosti evropských jaderných elektráren po japonské přírodní katastrofě bude jedním z témat 6. setkání Evropského jaderného fóra, které se tentokrát koná v Praze. Dnešní a zítřejší setkání se bude věnovat jak příležitostem, tak rizikům jaderné energetiky.

Jednou z diskutovaných oblastí bude podoba zátěžových testů jaderných elektráren, na jejichž obsahu se zatím nedokázala dohodnout Evropská organizace regulátorů jaderné energetiky (ENSREG) s představiteli Evropské komise.

Ministr průmysl a obchod Martin Kocourek se ještě před samotným fórem sešel s komisařem pro energetiku Gunterem Oettingerem na samostatné schůzce. Hovořili spolu o potřebě posilování elektrických přenosových sítí a další energetické infrastruktury, market couplingu, o návrzích budoucí legislativy o energetické účinnosti a také o připravovaných zátěžových testech pro jaderné elektrárny.

Nejaktuálnějším tématem jednání byly právě zátěžové testy a jejich nastavení. "Česká republika plně podporuje provedení zátěžových testů jaderných elektráren nejen evropských, ale ideálně všech světových jaderných elektráren. Uvědomujeme si, že Evropa a další země se bez jaderných elektráren ve svém energetickém mixu dlouhodobě neobejdou a bezpečnost jejich provozu je naší prioritou," zdůrazňuje Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu.

"S ohledem na složitý proces hledání kompromisu na politické úrovni EU vítám prohlášení provozovatele českých jaderných elektráren, společnosti ČEZ, o provedení testů před jejich politickým ohlášením, a to v oblastech, které již stanovili experti v oblasti jaderné bezpečnosti sdružených v Asociaci západoevropských jaderných dozorů (WENRA). Podle názoru českého Ministerstva průmyslu a obchodu musí k dohodě o podobě a kritériích zátěžových testů dojít na odborných fórech a úrovních, zejména v rovině institucí jako jsou WANO, WENRA nebo ENSREG," dodává ministr Kocourek. Podle jeho slov je zásadní, aby metodologie zátěžových testů byla jednotná: "Nemůžeme akceptovat návrhy na další rozšiřování zátěžových testů i do oblastí, které spadají do kompetencí členských států a které se řeší na národní úrovni."

"Bezpečnost je pro nás prioritou a vítáme prověření bezpečnosti podle odborných požadavků. Nedomníváme se však, že je i podle Lisabonské smlouvy možné, aby Evropská komise stanovovala požadavky v oblastech, za které nenese odpovědnost a které jsou plně v kompetenci členských států EU. To se týká i otázky energetického mixu, který je jednoznačně plně v kompetenci členských států a Česká republika bude na této své kompetenci jednoznačně trvat. I nadále deklarujeme, že jaderná energetika bude v budoucím energetickém mixu naší země hrát klíčovou roli,"
říká ministr Kocourek a dodává: "Ministerstvo průmyslu a obchodu velmi pozorně sleduje, zda nedochází k pokusům o politické ovlivňování diskutovaných odborných stanovisek a dohod, a to jak ze strany některých členských států, tak ze strany orgánů EU."

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT