J. Hanák v Baku: Chceme důrazné otevírání dveří byznysu

23.05.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


17.5.2011 Česko-ázerbájdžánského podnikatelského fóra se zúčastnil prezident Václav Klaus a jeho hostitel.

„Každá oficiální návštěva ústavních činitelů v zahraničí by měla být provázena podnikatelskou misí. Každý politik by si měl udělat čas pro byznys. Na mimoevropských trzích to platí dvojnásob,“ uvedl dnes v Baku v rámci Česko-ázerbájdžánského podnikatelského fóra Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Fóra se zúčastnili zástupci více jak tří desítek zástupců našich firem, kteří doprovázejí na státní návštěvě prezidenta Václava Klause. Ten vystoupil v jeho závěru stejně jako i jeho ázerbájdžánský protějšek a hostitel Ilham Alijev.

Šéf Svazu Jaroslav Hanák poukázal na to, že ačkoliv vzájemný obchod v posledních letech roste a Ázerbájdžán patří k zemím se značným ekonomickým potenciálem a přírodním bohatstvím, možnosti podnikání nejsou dostatečně využívány.

Zmínil přednosti našich firem, jejich konkurenceschopnost, dostatek know-how a znalost prostředí v zemích Jižního Kavkazu i na Středním Východu. „Naši manažeři prokázali tváří v tvář hospodářské recesi svou odbornost, zkušenost a kreativitu. Díky tomu se české firmy ocitly mezi špičkou evropských zemí, které byly nejodolnější vůči dopadům krize,“ uvedl Jaroslav Hanák. Současně poukázal na potřebu spolupráce na dlouhodobějších projektech i na zakládání společných a do budoucna prosperujících podniků

Čtyřdenní podnikatelskou misi ve dnech 16. až 19. května 2011 organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR, který má s podobnými akcemi značné zkušenosti. Celkově se jí účastní představitelé 33 tuzemských podniků z oblasti energetiky, těžby a zpracování ropy a ropných produktů, obráběcích strojů, výstavby infrastruktury, high-tech, dopravní a zdravotnické techniky, ochrany životního prostředí i zbrojního průmyslu.

Součástí programu mise je prohlídka Sumgaitského technologického parku, závodů Azerchemie, Českého pivovaru – Novchany, plánována byla návštěva továrny na výrobu hedvábí v Šeki. Vedle toho probíhá řada bilaterální jednání podnikatelů.

Svaz průmyslu a dopravy ČR organizuje v květnu ještě další podnikatelskou misi, a to do Iráku.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT