Průzkum HSBC: Navzdory inflaci zůstává tržní důvěra vysoká

25.05.2011 | , HSBC
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


24.5.2011 Z průzkumu mezinárodní banky HSBC vyplývá, že vývozci a dovozci po celém světě zůstávají ve vyhlídkách vývoje trhu pro dalších šest měsíců i nadále optimističtí. A to i navzdory sílícím obavám z rostoucích nákladů, nižší ziskovosti a nestálé poptávce spotřebitelů. Čínská měna renminbi (RMB) se poprvé v historii dostala před britskou libru a stala se třetí nejčastěji obchodovanou světovou měnou.

Podle HSBC je tržní důvěra i nadále stabilní. V první polovině roku 2011 se drží na úrovni 114 bodů oproti hodnotě 116 bodů, kterou vykazoval index v druhém pololetí roku 2010. Nejvyšší míra Indexu tržní důvěry byla zaznamenána v rozvíjejících zemích, a to konkrétně v Indii, Saudské Arábii a Mexiku. Posílení o tři body registrovala i Čína a USA.

„I přes rostoucí inflaci a přetrvávající nejistotu světové ekonomiky poukazuje průzkum HSBC na odolnost tržního prostředí vůči zvyšujícím se cenám surovin, růstu úrokových sazeb či nižším útratám spotřebitelů,“ uvádí Tomáš Nymburský, ředitel exportních finančních služeb HSBC Bank plc – pobočka Praha.

HSBC Index tržní důvěry poukazuje na dva významné trendy, díky kterým zůstává důvěra v globální trh dostatečně silná - posilování obchodu mezi jednotlivými regiony a větší propojenost s rozvíjejícími se trhy. Pro rozvinuté trhy jsou „emerging markets“ hnacím motorem dalšího růstu. I z tohoto důvodu plánují tyto země v krátké době rozšíření vzájemné spolupráce a zvýšení obchodních aktivit. Nejvíce nadějným regionem pro růst je z pohledu obchodníků Čína, následovaná Evropou a Latinskou Amerikou.

I čeští exportéři vidí v čínském a latinskoamerickém trhu velký potenciál. „Pro české vývozce je trh s Čínou nebo Brazílií nadále atraktivní a lze předpokládat, že své obchodní aktivity budou směřovat právě do regionů těchto trhů,“ dodává Tomáš Nymburský.

Podle odhadů obchodníků by se navíc čínská měna renminbi mohla v roce 2011 stát jednou ze tří nejvíce obchodovaných měn. V současnosti již zaujala dosavadní pozici britské libry a stala se tak třetí nejběžněji obchodovanou měnou. Aktuálnímu žebříčku nejobchodovanějších světových měn vévodí americký dolar, který setrvává na vedoucí pozici. Za ním je euro, čínská měna renminbi, britská libra a japonský jen.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT