Ministr Kocourek v Iráku, doprovází ho třicítka českých podnikatelů

26.05.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


23.5.2011 Ministr Kocourek dnes v Bagdádu zahájil podnikatelské fórum, na programu má také podpis memoranda o porozumění s iráckým ministrem obchodu.

S cílem pomoci českým firmám využít nové obchodní příležitosti v Iráku dnes ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v Bagdádu zahájil Česko—irácké podnikatelské fórum, na které s sebou přivedl přes tři desítky českých firem. Během dneška by také měl podepsat memorandum o porozumění s iráckým Ministerstvem obchodu. Akce jsou součástí dvoudenní pracovní návštěvy premiéra Petra Nečase a ministrů průmyslu a obchodu Martina Kocourka a obrany Alexandra Vondry v Irácké republice. Podnikatelskou misi pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR.

"České firmy v Iráku navazují na obrovskou tradici, a to zvlášť v sektoru ropného průmyslu, zemědělských výrobků a strojírenství obecně. Vždyť například přes 60 procent veškeré irácké kapacity na zpracování ropy stále funguje na českých, respektive československých, technologiích. Chci pomoct českým podnikatelům na tuto tradici navázat," zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podle ministra Kocourka se české firmy mohou v Iráku prosadit zejména v rafinérském průmyslu, vodohospodářství nebo v zemědělské technice, ale v i oblasti energetiky, rehabilitace průmyslových podniků, rozvoje dopravní infrastruktury a v dalších sektorech ekonomiky. České společnosti podnikající převážně právě v těchto oborech ministra do Iráku doprovázejí.

Během dneška má ministr Kocourek na programu setkání s iráckým místopředsedou vlády pro energetiku Husejnem Al—Šáhristáním a ministrem financí Rafím Al—Issáwím. Zítra by se ministr Kocourek měl setkat s ministrem obchodu Chairulahem Babakerem a ministrem průmyslu a nerostných zdrojů Ahmedem Násirem Al—Karbulim. Během těchto jednání představí své možnosti i české firmy.

Vloni dosáhl český vývoz do Iráku hodnoty 135,4 mil. USD, což je jen těsně pod úrovní rekordního roku 2009. České firmy do Iráku vyvážejí zejména turbogenerátory, elektrické měniče, osobní automobily, turbíny, rozvaděče a výrobky textilního průmyslu. Dovoz z Iráku do České republiky zůstává nízký a v roce 2010 dosáhl hodnoty 272 tis. USD.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT