OECD: Globální růst letos mírně zpomalí

27.05.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


26.5.2011 Globální ekonomika v letošním roce vyroste o 4,2 procenta, vloni to bylo 4,9 procent. Vyplývá to z pravidelného pololetního výhledu OECD.

Růst světové ekonomiky v letošním roce mírně zpomalí. Namísto loňských 4,9 procent si letos globální hospodářství připíše 4,2 procenta. Vyplývá to z pravidelného pololetního výhledu, který dnes zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. České republice OECD předpovídá růst o více než dvě procenta, a je tak ve svých odhadech optimističtější než Evropská komise i české úřady.

"Mezi závěry OECD je ovšem i varování, že globální krize ještě nemusí být u konce. Tvůrci politik musí zintenzívnit své úsilí při řešení střednědobých výzev, kam patří zejména nezaměstnanost, udržitelný růst, fiskální konsolidace a řešení globální nerovnováhy," upozorňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podle Kocourka musejí hrát klíčovou roli strukturální reformy připravené na míru každé zemi. "Ministerstvo průmyslu a obchodu proto před týdnem představilo Strategii konkurenceschopnosti České republiky. V ní uvádíme přes čtyři desítky konkrétních projektů, které by Česká republika měla splnit, aby dosáhla svého cíle — prosadit se do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa do roku 2020," zdůrazňuje Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU a konkurenceschopnost.

Tempo oživení je v různých zemích světa velmi různorodé a rizika návratu k recesi tak podle OECD stále trvají. Proto je podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj nebezpečné podceňovat nestabilitu vznikající za zdánlivého klidu. Definování cesty vpřed a řešení naléhavých situací nesmí být izolované, důležitá je mezinárodní spolupráce.

Kompletní text návrhu Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR na léta 2012 až 2020 včetně všech projektových karet k veřejné konzultaci je k dispozici na adrese http://www.businessinf...hopnosti-cr/1001948/60599/.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT